![]() |
![]() |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

![]() |
ARCHIWUM |
Zagłosujmy na Pawła Szulżyckiego !!!
ZACHĘCAMY DO GŁOSOWANIA na PAWŁA SZULŻYCKIEGO, naszego absolwenta (rocznik 2012), który został nominowany do MIĘDZYNARODOWEGO KONKURSU KULINARNEGO S.PELLEGRINO YOUNG CHEF ACADEMY.
Paweł ma szansę walczyć o miano najlepszego młodego kucharza na świecie!
Więcej informacji na ten temat na stronie:
Głos można oddać: https://www.sanpellegrinoyoungchefacademy.com/food-for-thought-award/south-east-europe-and-mediterranean
PONIŻEJ KRÓTKA BIOGRAFIA PAWŁA.
Nazywam się Paweł Szulżycki i jestem absolwentem Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać.
Swoją przygodę z gorzowskim Gastronomikiem zacząłem w 2008 roku. Lubiłem już wtedy gotować, natomiast nie miałem jeszcze pojęcia, że stawało się to moją wielką pasją.
Będąc w drugiej klasie, zacząłem swoją pierwszą pracę w zawodzie, w jednej z gorzowskich restauracji. Było to stanowisko pomocy kuchennej, ale dzięki ciężkiej pracy, zaangażowaniu oraz determinacji zostałem szybko doceniony i zacząłem pracę jako jeden z kucharzy na zmianie. Było to dla mnie spełnienie największego marzenia.
Gotowanie i praca w restauracji niewątpliwie stało się całym moim życiem i jest tak do tej pory.
Niedługo po ukończeniu szkoły wyjechałem z Polski i swoje doświadczenie zdobywałem w takich miejscach jak:
- Restauracja Martin Berasategui – 3 gwiazdki Michelin i 36 miejsce na liście 50 Najlepszych Restauracji na Świecie;
- Mugaritz – 2 gwiazdki Michelin i 7 miejsce na świecie na liście 50 Najlepszych Restauracji na Świecie;
- Będąc w Mugaritz, wystąpiłem w filmie dokumentalnym o tej restauracji jako jeden z głównych bohaterów.
- Tribeca – 2 gwiazdki Michelin i druga najlepsza restauracja w Holandii.
W Polsce pracowałem w warszawskich restauracjach Nolita i Rozbrat 20, które są jednymi z najlepszych w naszym kraju.
Obecnie pracuję w Danii, w kopenhaskiej Restauracji Alchemist, która ma 2 gwiazdki Michelin i jest na 18 miejscu na świecie na liście 50 Najlepszych Restauracji na Świecie i jest kolejny rok z rzędu najlepszą restauracją w Europie według przewodnika OAD.
W tym roku startuję w Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym – San Pellegrino Young Chef Academy, który ma za zadanie wyłonić najlepszego młodego kucharza na świecie. Będę walczyć najpierw w regionalnym finale o miano najlepszego młodego kucharza Europy Wschodniej i Krajów Śródziemnomorskich, a następnie (jeżeli wygram) przechodzę do wielkiego finału, który odbędzie się w czerwcu przyszłego roku w Milanie.
Moim marzeniem jest otwarcie własnej restauracji. Bardzo lubię niekonwencjonalny styl gotowania, tworzenie rzeczy nieoczywistych i właśnie w tym stylu chciałbym prowadzić restaurację i zaskakiwać swoich gości.
Załączyłem również kilka moich zdjęć.
2022-10-20 | Autor: Sylwia Drozd |
Wstecz |





![]() |
ARCHIWUM |
![]() |
![]() |
![]() |