ARCHIWUM

OBCHODY JUBILEUSZU 75-LECIA SZKOŁY


Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim w dniach 23-25 września obchodził Jubileusz 75-lecia swojego istnienia. Zarówno dla całej społeczności „Gastronomika”, jak i środowiska lokalnego był to czas wyjątkowy i pełen dumy.

Trzydniowe obchody rozpoczęły się przypomnieniem sylwetki Patronki Szkoły oraz złożeniem na jej grobie – przez Dyrektora Pawła Cieracha i przedstawicieli Samorządu Uczniowskiego – bukietu kwiatów.

Następnie – w Kościele pw. Podwyższenia Krzyża Świętego – Dyrekcja, przedstawiciele grona pedagogicznego, uczniowie oraz emerytowani pracownicy uczestniczyli we mszy świętej odprawionej w intencji całej społeczności szkolnej.

Tego dnia również Dyrektor Szkoły spotkał się z emerytowanymi pracownikami w Studiu Kulinarnym Gastronomika przy Wełnianym Rynku, gdzie nie tylko wręczył im okolicznościowe upominki, ale przede wszystkim podkreślił, jak ważną rolę odegrali oni w tworzeniu Szkoły.

 

Główne obchody Jubileuszu miały miejsce w piątek (24.09.2021). To właśnie tego dnia – w sali konferencyjnej szkoły – odbyła się niezwykła uroczystość z udziałem zaproszonych gości (Pani Ewy Rawy – Lubuskiego Kuratora Oświaty, Pana Jana Kaczanowskiego – Przewodniczącego Rady Miasta, Pani Renaty Pliżgi – Dyrektor Wydziału Edukacji Urzędu Miasta Gorzowa Wielkopolskiego, dyrektorów gorzowskich szkół i placówek, przedstawicieli związków zawodowych, pracodawców oraz wielu innych osób), podczas której, po zaprezentowaniu rysu historycznego i osiągnięć Szkoły, głos zabrali byli Dyrektorzy Zespołu Szkół Gastronomicznych (Pan Andrzej Śliwiński i Pani Małgorzata Pawłowska), którzy przypomnieli, jak wielkim zaszczytem było dla nich kierowanie „Gastronomikiem”.

Dyrektor Paweł Cierach dziękował wszystkim tym, którzy na przestrzeni lat tworzyli niepowtarzalną atmosferę Szkoły.

Całość dopełniła część artystyczna w wykonaniu naszych uczennic oraz poczęstunek przygotowany przez Pana Michała Rejniaka, naszego szefa kuchni.

 

Z kolei sobota (25.09.2021) była czasem integrowania się z mieszkańcami miasta. To właśnie tego dnia – podczas imprezy plenerowej pn. „Sobota z Gastronomikiem” na Starym Rynku – gotowaliśmy, pod okiem gorzowskich szefów kuchni, potrawy ze składników pochodzących od lokalnych producentów. Gorzowianie mieli okazję nie tylko spróbować wyjątkowych specjałów, ale również zobaczyć profesjonalny synchroniczny pokaz kelnerski, nietypowego – bo wykonanego w strojach kucharskich – poloneza, czy wziąć udział w konkursie dotyczącym życia Szkoły.

Niezwykłą atrakcją był ogromny tort (ufundowany przez jednego z naszych sponsorów), którym mieszkańców miasta osobiście częstował Dyrektor Szkoły.

 

2021-09-26 | Autor: Marcin Konieczny

Wstecz
...
...
...

ARCHIWUM

...
...