ARCHIWUM

Gorzowska edukacja zawodowa na rzecz rynku pracy


Zespół Szkół Gastronomicznych przystąpił do projektu „Gorzowska edukacja zawodowa na rzecz rynku pracy” realizowanego przez Wojewódzki Ośrodek Metodyczny w Gorzowie Wlkp. w ramach Działania 9.2. Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki 2007-2013.

Celem głównym projektu jest podniesienie umiejętności i kwalifikacji zawodowych 1371 uczniów 8 szkół kształcących w zawodzie z terenu miasta Gorzowa Wlkp. poprzez realizację programów rozwojowych zorientowanych na potrzeby lokalnego rynku pracy. Program w naszej szkole obejmuje dwa działania skierowane do uczniów z klas Technikum nr 3. Technikum Uzupełniającego i ZSZ nr 3.

Działanie I – kurs prawa jazdy (kat B). Uczniowie będą uczestniczyli w kursie w czasie wolnym od zajęć lekcyjnych.

Działanie II „Kurs słodka praca” odbędzie się w Europejskiej Szkole Mistrzów PROFESJONAL w Poznaniu i będzie trwał 4 dni. Uczniowie zapoznają się z najnowocześniejszymi metodami pracy cukierniczej i odbędą praktycznie kształcenie w tym zakresie.

Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego

Kurs „Słodka praca”

W dniach 26 – 29 września 2011 roku dziewięcioro uczniów naszego Technikum uczestniczyło w projekcie „Słodka Praca”. Był to kurs cukierniczy organizowany przez „Europejską Szkołę Mistrzów PROFESIONAL” przy Zakładzie Cukierniczym Wojciecha Kandulskiego w Poznaniu. Uczniowie wraz z opiekunem Panią Marią Wieliczką przez dwa dni poznawali tajniki wykonywania ozdób z karmelu. Pod okiem Mistrza Świata i Polski Pana Bogdana Tomczyka wykonywali miedzy innymi: owoce metodą napowietrzania i kwiaty, a także zapoznali się z bazą materiałową potrzebną do obróbki karmelu oraz z zasadami barwienia karmelu.

Kolejne dni były nie mniej ciekawe, zaczęła się praca z czekoladą. Wicemistrz Polski Cukierników Pan Sebastian Winkel uczył temperowania czekolady, wykonywania nadzień na bazie czekolady, marcepana, migdałów i pulp owocowych, a także okorowania pralin. Uczniowie mieli również okazję spróbować swoich sił w dekorowaniu tortów. Na styropianowych atrapach wykonali tort bajkowy i tort w stylu angielskim. Wszystkie prace uczestników zostały uwiecznione na fotografiach. Naszym uczniom przez cały czas trwania kursu nigdy nie brakowało humoru i zapału do pracy. Kurs zakończył się wręczeniem zaświadczeń o ukończeniu kursu z zakresu zdobnictwa cukierniczego i wspólnym zdjęciem pamiątkowym z Panią Dyrektor zakładu Hanną Kandulską- Helińską.

„Kurs prawa jazdy kat B” w ramach projektu „Gorzowska edukacja zawodowa na rzecz rynku pracy”

W dniu 21.10.2011r. rozpoczęły się zajęcia w ramach „Kursu prawa jazdy kat. B” objętego projektem „Gorzowska edukacja zawodowa na rzecz rynku pracy” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Kurs będzie prowadzony przez Ligę Obrony Kraju; Ośrodek Szkolenia Zawodowego Kierowców w Gorzowie Wlkp. i obejmować będzie 30 godzin teoretycznych i 30 godzin praktycznych (w przeliczeniu na jednego ucznia).

W kursie udział weźmie 30 uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych. Przewidywany czas zakończenia kursu to przełom grudnia 2011 i stycznia 2012r. Każdy z uczestników, po skończeniu kursu będzie miał możliwość przystąpienia do egzaminu państwowego zarówno teoretycznego jak i praktycznego. Życzymy powodzenia wszystkim kursantom

KURS SŁODKA PRACA 12.03 – 15.03.2012

W dniach 12.03 – 15.03.2012r, dziewięciu uczniów z klasy II kucharz małej gastronomii i III piekarz/cukiernik w ramach projektu Gorzowska edukacja zawodowa na rzecz rynku pracy miało okazję zapoznać się ze sztuką wytwarzania karmelu i czekolady w ramach kursu „Słodka praca”.

Kurs jak zwykle odbywał się w Europejskiej Szkole Mistrzów PROFESJONAL im. Wojciecha Kandulskiego w Poznaniu. Sami uczniowie również próbowali swoich sił w produkcji wyrobów z karmelu i czekolady, oczywiście pod czujnym okiem Mistrza Świata i Polski Pana Bogdana Tomczyka oraz Wicemistrza Polski Cukierników Pana Sebastiana Winkela.

Kurs zakończył się wręczeniem zaświadczeń o ukończeniu kursu z zakresu zdobnictwa cukierniczego i wspólnym zdjęciem pamiątkowym z Panią Dyrektor zakładu Hanną Kandulską- Helińską.

„Kurs prawa jazdy kat B” w ramach projektu „Gorzowska edukacja zawodowa na rzecz rynku pracy” 2012 r.

W dniu 18.01.2012r. kolejna grupa uczniów z Zespołu Szkół Gastronomicznych rozpoczęła zajęcia w ramach „Kurs prawa jazdy kat B” objętego projektem „Gorzowska edukacja zawodowa na rzecz rynku pracy” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Tym razem do kursu przystąpiło 10 uczniów, kolejne 10 przystąpi w lutym i ostatnie 10 osób w maju. Przewiduje się, że ostatni uczestnicy kursu otrzymają zaświadczenie o jego ukończeniu w maju i tym samym będą mogli przystąpić do egzaminu państwowego.

My tymczasem trzymamy kciuki za uczestników z poprzedniego kursu organizowanego w 2011 r.

W styczniu 2012r. wszyscy otrzymali już zaświadczenie o ukończeniu kursu i niestety ze zmiennym szczęściem przystępują oni do egzaminu państwowego, którego pomyślny wynik warunkuje otrzymanie wymarzonego „prawka”.

Życzymy, aby jak największa liczba uczniów mogła pochwalić się pozytywnym wynikiem egzaminu, a tym, którym się to nie uda radzimy nie zrażać się i próbować aż do skutku

2012-01-04 | Autor: teacher007

Wstecz
...
...
...

ARCHIWUM

...
...