|
|
|
|||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ARCHIWUM |
Warsztaty KUCHARZ
Powoli zbliżamy się do końca działań w projekcie „Transgraniczna edukacja na rzecz branży gastronomicznej i spożywczej polsko-niemieckiego pogranicza”. Tym razem po raz ostatni spotkała się grupa zawodowa kucharzy, aby odbyć ostatnie dwudniowe warsztaty.
Organizatorem warsztatów, które odbyły się w dniach od 15 do 16 listopada 2019 r., był niemiecki partner projektu, a wzięła w nim udział kolejna grupa polskich i niemieckich uczniów i słuchaczy.
Tematem przewodnim było stosowanie nowoczesnych technik w produkcji kulinarnej. Uczestnicy warsztatów poznali technologię i możliwości stosowania, a także urządzenia niezbędne do produkcji potraw metodą Sous Vide. Prowadzący zajęcia zapoznał uczestników nie tylko z techniką próżniowego pakowania produktów i późniejszego ich powolnego gotowania w niskiej temperaturze, ale również objaśnił zasady stosowania przypraw oraz zwrócił uwagę na zalety i zagrożenia wynikające ze stosowania tej techniki kulinarnej.
Przygotowanie próżniowe porcji potraw odbyło się w prowadzonej przez QCW szkoleniowej restauracji Kochhütte, natomiast wykończyć i zaprezentować swoje dzieło uczestnicy mieli okazję na oczach gości odwiedzających pierwsze zorganizowane przez QCW targi edukacyjne w Eisenhüttenstadt.
Podczas zajęć, jak zawsze, każda okazja była wykorzystywana do nauki języka sąsiada metodą total immersion.
Udział w szkoleniu został potwierdzony certyfikatami.
| 2019-12-01 | Autor: Anna Ciupka |
| Wstecz |
|
|
ARCHIWUM |
|
|
|













