![]() |
![]() |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

![]() |
ARCHIWUM |
Warsztaty KELNER
Na początku listopada – w dniach 5 i 6 – odbyły się zajęcia dla uczestników projektu „Transgraniczna edukacja na rzecz branży gastronomicznej i spożywczej polsko-niemieckiego pogranicza” doskonalących swoje umiejętności w zawodzie kelner.
Polsko-niemiecka grupa uczniów ZSG w Gorzowie Wlkp. i słuchaczy QCW w Eisenhüttenstadt przez dwa dni pilnie przyswajała wiadomości o obsłudze gości podczas przyjęć dyplomatycznych i trenowała przygotowanie bielizny stołowej, podawanie potraw z użyciem talerzy, elementy serwisu specjalnego, zbieranie talerzy po konsumpcji bez użycia tac. Działo się to za sprawą niemieckiego partnera projektu w dwóch bardzo interesujących z punktu widzenia potencjalnych pracowników gastronomii miejscach.
Jednym z nich była restauracja hotelowa w położonym niedaleko Berlina Zossen. Hotel Reunier należy do grupy Flair Hotels, a koncepcja hotelarsko-gastronomicznego biznesu oparta jest na kuchni regionalnej i dążeniu do jak największej samowystarczalności w zakresie zaopatrzenia w świeże, produkowane ekologicznie surowce. Z własnego gospodarstwa pochodzą warzywa , jaja, mięso jagnięce i wieprzowe a także… miód i osobiście przez właścicieli upolowana dziczyzna. W hotelu nie ma SPA za to wygodne i przytulne pokoje i w otoczeniu spory parking dla kamperów. Tam właśnie uczestnicy projektu serwowali wielodaniowy obiad złożony z potraw regionu Brandenburgia.
Druga część warsztatów odbyła się w siedzibie Prezydenta i Rządu Brandenburgii w Poczdamie, gdzie uczestnicy projektu spotkali się z szefem protokołu dyplomatycznego Panem Oliverem Schmidtem. Tam młodzież zdobyła wiele cennych informacji „z pierwszej ręki” o zasadach organizacji i obsługi przyjęć na najwyższym szczeblu dyplomatycznym. Między innymi dowiedzieli się jak od kuchni wyglądały przygotowania i przebieg wizyty holenderskiej pary królewskiej.
Dodatkowym punktem warsztatów było poznanie kolejnego już lokalnego browaru, tym razem sięgającej swoją historią XIX wieku Braumanufaktury nad Templiner See w Poczdamie. Podczas pobytu w browarze wizytujący zapoznali się z asortymentem i technologią produkcji lokalnego piwa, jej tradycyjną specyfiką. Mieli okazję do zobaczenia dawnych, nadal używanych w tym browarze, urządzeń, np. 70-letniego młyna do słodu, starej kadzi warzelnej i filtracyjnej.
Czas poza warsztatami został uatrakcyjniony wizytą w muzeum niesamowitych mechanicznych instrumentów muzycznych w Beeskow. Dziś, w dobie elektroniki, nadal wielki podziw wzbudza pomysłowość wynalazców zapisu muzyki na metalowych perforowanych płytach, bębnach z wypustkami lub dziurkowanej papierowej taśmie i konstruktorów instrumentów odtwarzających ten zapis.
Pobyt w Poczdamie nie byłby pełen, gdyby nie można było choć na chwilę wpaść do ogrodów i pałacu Sanssouci. W planie było zwiedzenie kuchni pałacowej ale ta okazała się zamknięta.
Warsztaty zakończyły się wręczeniem certyfikatów uczestnictwa.
2019-11-12 | Autor: Anna Ciupka |
Wstecz |





![]() |
ARCHIWUM |
![]() |
![]() |
![]() |