ARCHIWUM

Szkolenie gastronomiczno – językowe KELNER


Nadeszła pora na kolejne działanie w projekcie „Transgraniczna edukacja na rzecz branży gastronomicznej i spożywczej polsko-niemieckiego pogranicza”.

 Było to pięciodniowe szkolenie gastronomiczno – językowe z zakresu wybranych umiejętności w zawodzie kelner. Organizatorem szkolenia, które odbyło się w dniach od 7 do 11 października 2019 r., był niemiecki partner projektu, a wzięła w nim udział następna grupa polskich i niemieckich uczestników. Tym razem tematem przewodnim było zapoznanie z regionalnymi specjałami wytwarzanymi ręcznie lub metodami ekologicznymi. Na początku temat wzbudził pewne zdziwienie ale szybko zrozumieliśmy, że kelner to również „sprzedawca”, który o proponowanych gościom produktach i potrawach powinien wiedzieć wszystko.

Spotkaliśmy się nad Odrą w miejscowości Zollbrücke gdzie udaliśmy się do hodowli 130 kóz  Aby przedsięwzięcie było opłacalne w gospodarstwie przetwarza się otrzymane od kóz mleko i mięso z młodych koźląt. Produkuje się delikatny ser kwasowo-podpuszczkowy typu kwark, trwałe kiełbasy, pasztet, a w sezonie letnim powodzeniem cieszą się lody na kozim mleku. Głównymi odbiorcami wyrobów są restauracje.

Wizyta odbyła się w manufakturze musztardy w miejscowości Wriezen. Nie zdawaliśmy sobie sprawy w ilu różnych odmianach smakowych może występować musztarda, a tak właśnie urozmaica się w wytwórni podstawową musztardę wriezeńską będącą lokalnym specjałem.

Następnego dnia mieliśmy okazję poznać produkcję kolejnego wyrobu regionalnego w postaci nieklarowanego i niepasteryzowanego piwa typu lager, produkowanego w maleńkim browarze mieszczącym się obok muzeum piwowarstwa i piwiarni w piwnicach ratusza Fürstenwalde. Ponieważ wyrabiane piwo wymaga okresu leżakowania produkowane jest głównie na własne potrzeby piwiarni oraz na październikowy festyn piwny. Dowiedzieliśmy się przy okazji, że w samej Brandenburgii są aż 72 lokalne browary.

Ponadto udaliśmy się do ekologicznej hodowli zwierząt w Birkholz gdzie na 400 ha hodowane są od wielu lat jelenie, muflony i…śmieszne łaciate, skrzyżowane z dzikiem świnie. Tu również prowadzona jest własna przetwórnia odstrzelonych zwierząt, a pyszne wyroby wędliniarskie mieliśmy okazję próbować. Część produkcji sprzedawana jest na miejscu w sklepie, można również zamówić imprezę ze specjalnym menu w restauracji uruchamianej na tę okazję. Dowiedzieliśmy się, że na wzór tej hodowli uruchomiono też hodowlę jeleniowatych w naszym województwie w miejscowości Pławin.

Kolejny dzień upłynął w znakomitym nastroju ponieważ spędziliśmy go w miejscowości Hornow, a ściślej w manufakturze czekolady Felicitas. Czekolada nie jest wprawdzie lokalnym wyrobem, sprowadzana jest z Belgii, ale mieszkańcom Brandenburgii tak bardzo przypadła do gustu wyrabiana w manufakturze galanteria czekoladowa, że obok wytwórni i sklepu otwarto również kawiarnię oraz dwie filie manufaktury w Poczdamie a nawet w sąsiednim landzie w Dreźnie. Sprzedaż na zewnątrz odbywa się w dużych galeriach handlowych. Mieliśmy okazję „popracować w czekoladzie” dekorując czekoladowe krążki, obejrzeć film o firmie, porozmawiać z właścicielką, a nade wszystko napić się gorącej czekolady i spróbować czekoladowego tortu. Endorfiny wydzielały się więc obficie.

Następny dzień spędziliśmy w manufakturze tłoczonego na zimno biooleju lnianego w Straupitz oraz w pierwszej w Brandenburgii zielarni specjalizującej się w sprzedaży miejscowych ziół przyprawowych w Werben. Wizyta w zielarni wywołała nasze ogromne zainteresowanie, dowiedzieliśmy się wielu ciekawostek nie tylko o możliwościach używania wielu roślin w charakterze przypraw ale również o ich terapeutycznych walorach w tym w profilaktyce chorób nowotworowych. Właściciel zielarni swoją wiedzę wykorzystuje praktycznie w prowadzonej restauracji i organizując szkolenia.

Ostatniego dnia szkolenia poznaliśmy interesującą koncepcję gastronomiczną polegającą na prowadzeniu, obok normalnej oferty, również kuchni bezglutenowej. Oferta jest skierowana do klientów, którzy mają w kręgu znajomych i rodziny osoby na diecie bezglutenowej i chcieliby korzystać z usług gastronomicznych z udziałem tych osób. Taką koncepcję wprowadzili do swojej działalności właściciele pensjonatu i restauracji Zamek Bomsdorf koło Neuzelle.

Podczas zajęć, jak zawsze, korzystaliśmy z okazji przebywania w towarzystwie uczestników niemieckich  aby doskonalić język sąsiada metodą total immersion. Języka niemieckiego  uczyliśmy się  podczas zajęć tematycznych  i również poza nimi podczas dodatkowych aktywności pozwalających bliżej poznać kulturę regionu.

Podróżując po Brandenburgii wspinaliśmy się na wieżę widokową niedaleko Cottbus, gdzie niebawem w miejscu kopalni powstanie wielki ośrodek sportów wodnych, zwiedziliśmy nieczynny już wiatrak typu holenderskiego i napędzany wytwarzaną w nim energią tartak. Byliśmy z wizytą w regionalnym muzeum i skansenie w Dissen gdzie poznaliśmy historię i kulturę Serbo-Łużyczan, zwiedziliśmy również z przewodnikiem miasto Eisenhuttenstadt – siedzibę naszego niemieckiego partnera.

Szkolenie zostało zakończone otrzymaniem zaświadczeń.

szkolenie KELNER (1) szkolenie KELNER (2) szkolenie KELNER (3) szkolenie KELNER (4) szkolenie KELNER (5) szkolenie KELNER (6) szkolenie KELNER (7) szkolenie KELNER (8) szkolenie KELNER (9) szkolenie KELNER (10)

 

2019-11-04 | Autor: Anna Ciupka

Wstecz
...
...
...

ARCHIWUM

...
...