![]() |
![]() |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

![]() |
ARCHIWUM |
Warsztaty cukiernicze
Dnia 26 i 27 lutego 2019 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych odbyło się kolejne wspólne przedsięwzięcie z udziałem partnerów ze strony polskiej i niemieckiej w ramach projektu „Transgraniczna edukacja na rzecz branży gastronomicznej i spożywczej polsko-niemieckiego pogranicza” programu Interreg VA. Tym razem młodzież z obu państw uczestniczyła w dwudniowych warsztatach cukierniczych przeprowadzonych przez pana Piotra Sosnowskiego, właściciela firmy KEJK.
Pierwszego dnia uczniowie skupili się na przygotowaniu insertów do tortów i monoporcji, produkcji musów i kremów, wypiekaniu ciast kruchych, ciast brownie bez mąki, ptysi z kruszonką, biszkoptów oraz składaniu wyrobów i ich mrożeniu.
Dzień drugi warsztatów był niemniej fascynujący i pozwolił uczniom na udział w przygotowaniu polewy czekoladowej, tworzeniu i barwieniu glacage, czyli połyskującej polewy i oblewaniu nią wyrobów, zamszowaniu wyrobów, tj. sprayowaniu zamrożonego produktu mieszaniną masła kakaowego, czekolady i barwników, przygotowaniu dekoracji czekoladowych, gąbki biszkoptowej oraz dekorowaniu wyrobów.
Efekty prac zaskoczyły wszystkich i wzbudziły zachwyt społeczności szkolnej, która tłumnie przybyła na słodką prezentację.
Uczestnicy spotkań otrzymali zaświadczenia potwierdzające udział w warsztatach.
2019-03-01 | Autor: Anna Ciupka |
Wstecz |





![]() |
ARCHIWUM |
![]() |
![]() |
![]() |