ARCHIWUM

Wizyta studyjna w Brandenburgii


W środę 30 stycznia 2019 r. uczestnicy projektu  Transgraniczna edukacja na rzecz branży gastronomicznej i spożywczej polsko-niemieckiego pogranicza odbyli kolejną wizytę studyjną.

Grupa 16 osób biorących udział w wizycie składała się z uczniów ZSG w Gorzowie Wlkp. i słuchaczy QCW w Eisenhüttenstadt. Spotkanie pod hasłem Zapewnienie wykwalifikowanych pracowników gastronomii w regionie wsparcia poprzez ukierunkowaną współpracę edukacyjną zostało zorganizowane przez partnera niemieckiego i odbyło się w miejscowości Neuzelle,  gdzie w kompleksie klasztornym, którego historia sięga XIII w.  jest kontynuowana lub została przywrócona produkcja regionalnego wina, piwa, chleba i wyrobów kulinarnych.

Uczestnicy zwiedzili odtworzoną i prowadzoną w tradycyjny sposób winnicę, mieli okazję rozmawiać z winiarzem-amatorem z miejscowego stowarzyszenia opiekującego się winnicą i zajmującego się wyrobem wina z uzyskanych zbiorów. Podczas pobytu w browarze wizytujący zapoznali się z asortymentem i technologią produkcji lokalnych gatunków piwa, jej tradycyjną specyfiką. Mieli okazję do zwiedzenia linii produkcyjnej i zobaczenia dawnych, nadal używanych w tym browarze, urządzeń, np. młyna do słodu.

W sąsiadującym z kompleksem klasztornym hotelu odbył się pokaz połączony z degustacją tzw. „dzikiej” kuchni klasztornej, której specyfika polega na korzystaniu przy produkcji potraw z surowców świeżych w formie nieprzetworzonej (dzikich), w tym w dużej mierze pochodzenia lokalnego. Uczestnicy obserwowali zarówno sam proces sporządzania potraw,  jak i tworzenie kompozycji dania na talerzu. Ponadto mieli okazję do obejrzenia hotelowych pokoi, największe wrażenie zrobił apartament z własnym SPA – pokojem kąpielowym wyposażonym m. in. w saunę i jacuzzi.

Dodatkowym atutem wizyty była możliwość zwiedzenia muzeum i samego kościoła katolickiego pod wezwaniem NMP. W muzeum klasztornym, we wnętrzu winnego wzgórza, eksponowane są ocalałe przez lata, unikatowe  trójwymiarowe „obrazy” przedstawiające sceny biblijne, a kościół zachwyca bogatym XVIII-wiecznym barokowym wystrojem. Przy okazji spotkania z jednym z mnichów uczestnicy wizyty rozmawiali o posiłkach w klasztorze i żywieniu zakonników, w tym o stosowaniu postów.

Wizyta studyjna została zakończona wręczeniem certyfikatów uczestnictwa.(MZ)

51150453_747545218978957_4396393159148437504_o 2

50801814_747547118978767_5483425463093166080_o3 4 5 68 9 10

2019-02-08 | Autor: Anna Ciupka

Wstecz
...
...
...

ARCHIWUM

...
...