![]() |
![]() |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

![]() |
ARCHIWUM |
„Erasmus+ w Gastronomiku” – kolejny wyjazd do Hiszpanii!
W ramach programu Erasmus + realizowany jest w Zespole Szkół Gastronomicznych dwuletni projekt pod tytułem ”Europejskie kompetencje szansą na sukces”.
05.03.2017 r. 16 uczniów z klas trzecich Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych wraz z opiekunami udaje się na podbój hoteli i restauracji w Walencji. Uczniowie spędzą cztery tygodnie na praktyce w przepięknej Hiszpanii. Do Walencji nasi uczniowie pojadą dzięki współpracy z partnerem hiszpańskim – firmą Europa Movilidad Estudiantil.
Udział w praktyce traktowany jest jako ogromne wyróżnienie i wyjątkowa nagroda, oczywiście po spełnieniu wymogów rekrutacyjnych wymaganych w projekcie.
Praktyki w ramach programu Erasmus+ w całości finansowane są ze środków Unii Europejskiej. Uczniowie mają zagwarantowany przelot liniami Air France z między lądowaniem w Paryżu, dodatkowe ubezpieczenie, zakwaterowanie w apartamentach Hotelu Best Western Albufera****, wyżywienie w restauracji Hotelu Best Western Albufera, transport lokalny, program kulturowy, kieszonkowe, opiekę pedagogiczną opiekunów z Polski oraz nadzór merytoryczny partnera hiszpańskiego.
Program kulturowy zorganizowany w czasie wolnym zapowiada się niezwykle atrakcyjnie. Warto zauważyć, że miesiąc marzec jest miesiącem obchodów tradycyjnego święta o charakterze festiwalu Fallas de Valencia-Święta Ognia. Głównym elementem tego święta są rzeźby tworzone z kartonu, plastrów, wosku i drewna, wykonywane według projektów zawodowych artystów plastyków, które płoną na ulicach miasta w ostatnim dniu świąt, tj. 19 marca. Uczniowie zwiedzą również Miasto Kultury i Sztuki, w którym znajduje się największe w Europie oceanarium i delfinarium, obejrzą „Muzeum Ognia”, Muzeum Ceramiki zlokalizowane w najpiękniejszym budynku w Walencji, odwiedzą Benidorm nazywany „Manhattanem Europy”, przepiękną Alteę, manufakturę czekolady Valor, Biopark oraz Park Gullivera.
Uczniowie uczestniczą aktualnie w zajęciach z języka obcego zawodowego, doskonaląc słownictwo branżowe i sposoby porozumiewania się w języku angielskim w hotelach i restauracjach.
Życzymy powodzenia!
2017-02-12 | Autor: Anna Ciupka |
Wstecz |





![]() |
ARCHIWUM |
![]() |
![]() |
![]() |