ARCHIWUM

„Erasmus+ w Gastronomiku” – kolejny wyjazd do Hiszpanii!


IMG_8571W ramach programu Erasmus +   realizowany jest w Zespole Szkół Gastronomicznych dwuletni projekt pod tytułem ”Europejskie kompetencje szansą na sukces”.

05.03.2017 r. 16 uczniów z klas trzecich Technikum w zawodzie technik  żywienia i usług gastronomicznych wraz z opiekunami udaje się na podbój hoteli i restauracji w Walencji. Uczniowie spędzą  cztery tygodnie na praktyce  w przepięknej Hiszpanii. Do Walencji nasi uczniowie pojadą dzięki współpracy z partnerem hiszpańskim – firmą Europa Movilidad  Estudiantil.

Udział w praktyce  traktowany jest jako ogromne wyróżnienie i wyjątkowa nagroda, oczywiście po spełnieniu wymogów rekrutacyjnych wymaganych w projekcie.

Praktyki w ramach programu Erasmus+  w całości finansowane  są ze środków Unii Europejskiej. Uczniowie mają zagwarantowany przelot liniami Air France z między lądowaniem w Paryżu, dodatkowe ubezpieczenie, zakwaterowanie w apartamentach  Hotelu Best Western Albufera****, wyżywienie  w restauracji Hotelu Best Western Albufera, transport lokalny, program kulturowy, kieszonkowe, opiekę pedagogiczną opiekunów z Polski oraz nadzór merytoryczny partnera hiszpańskiego.

Program kulturowy zorganizowany w czasie wolnym  zapowiada się niezwykle atrakcyjnie. Warto zauważyć, że miesiąc marzec jest miesiącem obchodów tradycyjnego święta o charakterze festiwalu  Fallas de Valencia-Święta Ognia. Głównym elementem tego święta są rzeźby tworzone z kartonu, plastrów, wosku i drewna, wykonywane według projektów zawodowych artystów plastyków, które płoną na ulicach miasta w ostatnim dniu świąt, tj. 19 marca.  Uczniowie zwiedzą  również Miasto Kultury i Sztuki, w którym znajduje się największe w Europie oceanarium i delfinarium, obejrzą  „Muzeum Ognia”, Muzeum Ceramiki zlokalizowane w najpiękniejszym budynku w Walencji, odwiedzą Benidorm nazywany „Manhattanem Europy”, przepiękną Alteę,   manufakturę czekolady Valor, Biopark oraz Park Gullivera.

Uczniowie uczestniczą aktualnie w zajęciach z języka obcego zawodowego, doskonaląc  słownictwo branżowe i  sposoby porozumiewania się w języku angielskim w hotelach i restauracjach.

Życzymy powodzenia!

2017-02-12 | Autor: Anna Ciupka

Wstecz
...
...
...

ARCHIWUM

...
...