![]() |
![]() |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

![]() |
ARCHIWUM |
I Konferencja Branży Gastronomicznej Klaster łączy środowisko
W dniu 4 lipca 2016r doszło do bezprecedensowego spotkania branży gastronomicznej reprezentowanej przez pierwszy w Polsce Ogólnopolski Klaster Środowiskowy Branży Gastronomicznej ,,Polscy Liderzy Gastronomii” reprezentowanego przez Pana Grzegorza Górnika – Akademia Kelnerska, Pana Jarosława Uścińskiego – Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Panią Danutę Richert – ZSG w Rzeszowie, Wojciecha Ożoga – menagera, Jerzego Czaplę – Centrum Szkolenia Barmanów, Ireneusz Jundziłła i Rafała Maneckiego – Portal Pracawgastronomii.pl – z grupą członków Klastra reprezentującą szkoły gastronomiczne i hotelarskie.
Dyrektorzy i koordynatorzy szkół
z Bieczy, Chełma, Czudca, Garwolina, Gorzowa Wielkopolskiego, Grodziska Wielkopolskiego, Hrubieszowa, Kędzierzyna-Koźla, Krotoszyna, Legnicy, Lubania, Łowicza, Łukowa, Miętna, Nysy, Olesna, Ostrołęki, Ostrzeszowa, Pilzna, Pyrzyc, Ryglic, Sieradza, Szczytna, Tarnowa, Warszawy, Wojsławic, Wojnicz i Żychlina na wspólnej konferencji, która odbyła się w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ulicy Komorskiej w Warszawie, spotkali się w celu wyłonienia kluczowych tematów współpracy oraz lidera grupy szkół.
Po merytorycznej ocenie propozycji zgłoszonych przez Zarząd Klastra wspólnie podjęto decyzję, że kluczowe tematy współpracy to:
- Organizacja praktyk zawodowych dla uczniów (z wyżywieniem i noclegiem);
- Akredytacja Klastra dla szkół;
- Rozbudowa struktur regionalnych współpraca z hotelami i restauracjami lokalnymi – wzmocnienie pozycji Klastra;
- Utworzenie banku używanego wyposażenia gastronomicznego i hotelarskiego;
- Organizacja szkoleń, kursów, warsztatów dla uczniów i nauczycieli;
- ,,Collage”, czyli kształcenie uczniów i nauczycieli o wysokim standardzie w szkole
- mistrzów;
- Organizacja wycieczek przedmiotowych do prestiżowych zakładów pracy;
- Dostęp do bazy materiałów edukacyjnych dla nauczycieli;
- Promowanie działań szkoły poprzez np. zamieszczanie na stronie internetowej oraz profilu facebook kluczowych informacji nadsyłanych przez szkoły;
- Organizacja ,,Olimpiady gastronomicznej”;
- Wzajemna promocja wszystkich członków Klastra (strona internetowa, znaczek);
Pod koniec spotkania został wybrany Lider grupy na rok 2016 – 2017, a został nim Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im Fryderyka Chopina w Żychlinie, reprezentowany przez dyrektora szkoły Panią Annę Matczak-Gaj.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom oraz sponsorom: Żywiec Zdrój S.A. ,CSB Dystrybucja Herbaty Barnes & Watson, CQB House Sp.z o.o. Naturalne soki, Coffee Zone Sp. z o.o, Cukiernia Ambasadorska z Rzeszowa, Restauracja Moonsfera z Warszawy, Gastro Magic Service.
Grzegorz Górnik – Koordynator Klastra
2016-07-11 | Autor: teacher007 |
Wstecz |





![]() |
ARCHIWUM |
![]() |
![]() |
![]() |