![]() |
![]() |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

![]() |
AKTUALNOŚCI |
Sztuka parzenia kawy, czyli KURS BARISTYCZNY w Gastronomiku
Podczas ostatniego weekendu w naszej szkole pachniało wspaniałą kawą. W sobotę i niedzielę 15-16.06.2025 r. dziesięciu szczęśliwców zdobywało nowe umiejętności i profesjonalną wiedzę o kawie podczas warsztatów baristycznych.
Tego typu warsztaty obejmowały informacje o pochodzeniu kawy, jej gatunkach i odmianach, sposobach obróbki i palenia oraz wpływu różnych czynników na jakość otrzymywanego napoju.
Cześć praktyczna – najprzyjemniejsza – to obsługa ekspresu ciśnieniowego, nauka spieniania mleka oraz sporządzanie różnego rodzaju napojów kawowych takich jak: espresso, cappuccino, ristretto, latte macchiato, americano, cafe latte, flat white i wiele innych.
Młodzież była zachwycona możliwością zdobycia praktycznych umiejętności pozwalających na pracę w zawodzie baristy już podczas nadchodzących wakacji.
Potwierdzeniem ukończenia warsztatów było otrzymanie certyfikatów.
Kurs baristyczny realizowany jest w ramach projektu „Zawodowcy w Gorzowie 3.0”
2025-06-16 | Autor: Anna Ciupka |
Wstecz |





![]() |
AKTUALNOŚCI |
![]() |
![]() |
![]() |