![]() |
![]() |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

![]() |
ARCHIWUM |
Festiwalu Lubuskich Smaków
19 kwietnia 2016 Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać zorganizował “Festiwal Lubuskich Smaków“ i odbywającą się w jego ramach IV edycję Konkursu Gastronomicznego.
W tym roku tematem przewodnim było wykonanie dowolnej potrawy z wykorzystaniem surowców: polędwiczki z indyka, chrzanu i warzywa sezonowego wybranego przez uczestnika oraz potrawy obowiązkowej “Amuse bouche” w formule Black Box.
Patronat nad “Festiwalem Lubuskich Smaków” objął:
Wojewoda Lubuski , Marszałek Województwa Lubuskiego ,
Lubuski Kurator Oświaty oraz Prezydent Miasta Gorzowa Wlkp.
Do zmagań konkursowych przystąpiło osiem szkół z 5 województw:
województwa lubuskiego, wielkopolskiego, dolnośląskiego, pomorskiego i zachodniopomorskiego.
Potrawy konkursowe oceniało jury degustacyjne i techniczne w składzie:
– Joanna Ochniak – przewodnicząca jury degustacyjnego
– Iwona Niemczewska
– Krzysztof Marciniak
– Łukasz Konik
– Małgorzata Świątek – członek jury wyłoniony drogą losowania
– Dawid Szkudlarek – przewodniczący jury technicznego
– Bartłomiej Pawlikowski
Po kilkugodzinnych zmaganiach jury degustacyjne i techniczne wyłoniło zwycięzców:
Zwycięzcy:
- I miejsce – Tomasz Haczkowski, uczeń Zespołu Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich
w Kołobrzegu, opiekun Agnieszka Raducha, - II miejsce – Kacper Serafińczuk, uczeń Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
w Gdańsku, opiekun Renata Król-Klusek,
- III miejsce – Dariusz Serkis, uczeń Zespołu Szkół Gastronomicznych
w Gorzowie Wlkp., opiekun Michał Rejniak.
Wyróżnienia:
– Bartłomiej Brzozowski Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego
w Kościelcu, opiekun Katarzyna Hryciuk,
– Karolina Michalak, Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego
w Zielonej Górze, opiekun Mateusz Halkowicz,
– Marta Rodak, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego
w Kamieniu Małym, opiekun Kinga Gniady,
– Klaudia Stachowiak, Zespół Szkół Ekonomicznych im.Jana Pawła II
w Głogowie, opiekun Małgorzata Świątek,
– Patryk Bezrąk, Zespół Szkół Zawodowych w Szprotawie, opiekun Mirosława Bobrowicz,
Nagrody w konkursie :
I miejsce
Uczeń: Staż w Akademii kulinarnej Farutex
Czek 1000,- ufundowany przez Hotel FADO w Gorzowie
Nagroda pieniężna w wysokości 100 zł oraz warsztaty kulinarne z wykorzystaniem produktów regionalnych – ufundowane przez Grażynę Dereń
Opiekun: Voucher na pobyt w Uzdrowisku Konstancin Zdrój ufundowany
przez Łukasza Konika
Statuetka+ nagrody rzeczowe
II miejsce
Uczeń: Staż w Restauracji „Po drugiej stronie lustra” w Szczecinie
u Iwony Niemczewskiej
Statuetka+ nagrody rzeczowe
III miejsce
Uczeń: nagrody rzeczowe ufundowane przez Piekarnię Szwajcarską
Statuetka+ nagrody rzeczowe.
Podczas festiwalu szkoła była miejscem wielu interesujących wydarzeń. Uczniowie byli świadkami pokazu kuchni molekularnej Łukasza Konika. Krzysztof Marciniak zaprezentował technikę sous vide i jej zastosowanie w nowoczesnej gastronomii. Wysłuchali historii Iwony Niemczewskiej, która zakochała się w kuchni francuskiej, porzuciła zawód prawnika i otworzyła w Szczecinie restaurację „Po drugiej stronie lustra”. Uczestniczyli również w ciekawych wywiadach z Joanną Ochniak i Klaudiuszem Balcerzakiem – ludźmi sukcesu w branży gastronomia i produkcja spożywcza. Producenci produktów regionalnych prezentowali swoje wyroby – można było zdegustować i nawiązać współpracę.
2016-04-26 | Autor: teacher007 |
Wstecz |





![]() |
ARCHIWUM |
![]() |
![]() |
![]() |