NoNews |
Kierunki kształcenia
TECHNIKUM nr 3:
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH 343404
Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Absolwent szkoły w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:
1) w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
a) oceniania jakości produktów,
b) przechowywania żywności,
c) obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
d) obsługi sprzętu gastronomicznego,
e) przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
f) wydawania dań;
2) w zakresie kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych:
a) oceniania jakości żywności,
b) planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
c) organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
d) wykonywania usług gastronomicznych,
e) ekspedycji potraw i napojów.
Miejscem realizacji praktyk zawodowych są: restauracje wolnostojące i przyhotelowe, zakłady żywienia zbiorowego świadczące szeroki zakres usług, podmioty świadczące usługi gastronomiczne z obsługą kelnerską oraz inne podmioty stanowiące potencjalne miejsce zatrudnienia absolwentów szkół prowadzących kształcenie w zawodzie.
Liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godzin).
TECHNIK HOTELARSTWA 422402
Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie:
HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
HGT.06. Realizacja usług w recepcji
Absolwent szkoły w zawodzie technik hotelarstwa jest przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:
1) w zakresie kwalifikacji HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie:
a) utrzymywania czystości i porządku w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie,
b) przygotowywania i podawania śniadań,
c) organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
2) w zakresie kwalifikacji HGT.06. Realizacja usług w recepcji:
a) rezerwacji usług hotelarskich,
b) obsługi gości w recepcji.
Miejscem realizacji praktyk zawodowych są: obiekty hotelarskie oraz inne podmioty stanowiące potencjalne miejsce zatrudnienia absolwentów szkół prowadzących kształcenie w zawodzie.
Liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godz.).
TECHNIK ORGANIZACJI TURYSTYKI 422104
Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie:
HGT.07. Przygotowanie imprez i usług turystycznych
HGT.08. Obsługa klienta oraz rozliczanie imprez i usług turystycznych
Absolwent szkoły w zawodzie technik organizacji turystyki jest przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:
1) w zakresie kwalifikacji HGT.07. Przygotowanie imprez i usług turystycznych:
a) projektowania imprez i usług turystycznych,
b) zamawiania imprez i usług turystycznych;
2) w zakresie kwalifikacji HGT.08. Obsługa klienta oraz rozliczanie imprez i usług turystycznych:
a) prowadzenia informacji turystycznej,
b) obsługi klientów korzystających z usług turystycznych,
c) rozliczania usług i imprez turystycznych.
Miejscem realizacji praktyk zawodowych są: biura podróży, placówki świadczenia informacji turystycznej, obiekty hotelarskie, urzędy administracji publicznej na stanowiskach związanych z organizacją i promocją turystyki, oraz inne podmioty stanowiące potencjalne miejsce zatrudnienia absolwentów szkół prowadzących kształcenie w zawodzie.
Liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godzin).
BRANŻOWA SZKOŁA I stopnia nr 3:
KUCHARZ 512001
Kwalifikacja wyodrębniona w zawodzie:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Absolwent szkoły w zawodzie kucharz jest przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
1) oceniania jakości produktów,
2) przechowywania żywności,
3) obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
4) obsługi sprzętu gastronomicznego,
5) przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
6) wydawania dań.
CUKIERNIK 751201
Kwalifikacja wyodrębniona w zawodzie:
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
Absolwent szkoły w zawodzie cukiernik jest przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych:
1) stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych,
2) magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych,
3) sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych,
4) wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych.
2024-01-06 | Autor: teacher007 |
Wstecz |
NoNews |