SZKOLENIE PRAKTYCZNE

Warsztaty ,,Rarytas Lubuski w kuchni”


„Rarytas Lubuski w kuchni”  to cykl spotkań, podczas których odbywają się pokazy gotowania z wykorzystaniem  produktów lokalnych i regionalnych pochodzących od lubuskich producentów.

Gastronomik jest pierwszą szkołą o profilu gastronomicznym, na terenie województwa lubuskiego zaproszoną do współpracy przez Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego. Celem projektu jest zachęcanie młodych adeptów sztuki kulinarnej do propagowania zdrowego jedzenia.

Tematem przewodnim pierwszych warsztatów były potrawy z dziczyzny oraz umiejętności praktycznego wykorzystywania tego surowca w gastronomii. Nad całością zajęć czuwali szefowie kuchni, pan Michał Rejniak oraz pan Dawid Szkudlarek.

Warsztaty poprzedzone były zajęciami teoretycznymi na temat walorów żywieniowych i smakowych produktów lokalnych i regionalnych oraz dziczyzny. Natomiast część praktyczna obejmowała przygotowywanie: drożdżowych bułeczek na parze z szarpaną dziczyzną, makaronu z gulaszem z jelenia oraz z kurkami, „dzikiej” tarty.

Niemałą atrakcją warsztatów była degustacja. Uczniowie zajadali się przygotowanymi potrawami, wyrażając swoje opinie. Wszystkie doznania kulinarne były fantastyczne. Okazało się, iż większość uczniów po raz pierwszy miała okazję spróbować potraw z dziczyzny. Warsztaty były nowym i ciekawym  doświadczeniem dla naszej młodzieży.

Data 16 października nie jest przypadkowa, w tym dniu obchodzimy Światowy Dzień Żywności.

Dziękujemy Lubuskiemu Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze oraz Polskiemu Związkowi Łowieckiemu – Zarządowi Okręgowemu w Gorzowie Wielkopolskim za zaproszenie do współpracy i za przeprowadzone warsztaty. Nowo zdobyta wiedza i umiejętności na pewno pozwolą naszej młodzieży na poszerzenie i pogłębienie znajomości o tych znakomitych surowcach. Mamy nadzieję, że następne spotkanie odbędzie  się już wkrótce.

 

Zapraszamy do lektury:

https://www.telewizjagorzow.pl/dzikie-gotowanie/

https://youtu.be/SUQ-jq8Yuzk

https://www.facebook.com/lcprzg/posts/pfbid0iCRnXbMrzUDUE6sgeAfxMVsB6k9zDPqbtJ2BqEMxcndSUxBrsxyd6ma9kX4WrpRZl

 

RARYTAS LUBUSKI W KUCHNI 2023 – GORZÓW WIELKOPOLSKI

 

Autorem zdjęć jest nieoceniony ekspert w dziedzinie fotografii Pan Andrzej Sobieraj oraz Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze.

 

 

2023-10-16 | Autor: Anna Ciupka

Wstecz
...
...
...

SZKOLENIE PRAKTYCZNE

...
...