NoNews

Kierunki kształcenia



TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH    343404

Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie:

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Absolwent szkoły w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

1) w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:

a) oceniania jakości produktów,

b) przechowywania żywności,

c) obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,

d) obsługi sprzętu gastronomicznego,

e) przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,

f) wydawania dań;

2) w zakresie kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych:

a) oceniania jakości żywności,

b) planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,

c) organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,

d) wykonywania usług gastronomicznych,

e) ekspedycji potraw i napojów.

Miejscem realizacji praktyk zawodowych są: restauracje wolnostojące i przyhotelowe, zakłady żywienia zbiorowego świadczące szeroki zakres usług, podmioty świadczące usługi gastronomiczne z obsługą kelnerską oraz inne podmioty stanowiące potencjalne miejsce zatrudnienia absolwentów szkół prowadzących kształcenie w zawodzie.

Liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godzin).


TECHNIK HOTELARSTWA 422402

Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie:

HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

HGT.06. Realizacja usług w recepcji

Absolwent szkoły w zawodzie technik hotelarstwa jest przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

1) w zakresie kwalifikacji HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie:

a) utrzymywania czystości i porządku w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie,

b) przygotowywania i podawania śniadań,

c) organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;

2) w zakresie kwalifikacji HGT.06. Realizacja usług w recepcji:

a) rezerwacji usług hotelarskich,

b) obsługi gości w recepcji.

Miejscem realizacji praktyk zawodowych są: obiekty hotelarskie oraz inne podmioty stanowiące potencjalne miejsce zatrudnienia absolwentów szkół prowadzących kształcenie w zawodzie.

Liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godz.).


TECHNIK ORGANIZACJI TURYSTYKI 422104

Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie:

HGT.07. Przygotowanie imprez i usług turystycznych

HGT.08. Obsługa klienta oraz rozliczanie imprez i usług turystycznych

Absolwent szkoły w zawodzie technik organizacji turystyki jest przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

1) w zakresie kwalifikacji HGT.07. Przygotowanie imprez i usług turystycznych:

a) projektowania imprez i usług turystycznych,

b) zamawiania imprez i usług turystycznych;

2) w zakresie kwalifikacji HGT.08. Obsługa klienta oraz rozliczanie imprez i usług turystycznych:

a) prowadzenia informacji turystycznej,

b) obsługi klientów korzystających z usług turystycznych,

c) rozliczania usług i imprez turystycznych.

Miejscem realizacji praktyk zawodowych są: biura podróży, placówki świadczenia informacji turystycznej, obiekty hotelarskie, urzędy administracji publicznej na stanowiskach związanych z organizacją i promocją turystyki, oraz inne podmioty stanowiące potencjalne miejsce zatrudnienia absolwentów szkół prowadzących kształcenie w zawodzie.

Liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godzin).


KUCHARZ 512001

Kwalifikacja wyodrębniona w zawodzie:

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

Absolwent szkoły w zawodzie kucharz jest przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:

1) oceniania jakości produktów,

2) przechowywania żywności,

3) obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,

4) obsługi sprzętu gastronomicznego,

5) przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,

6) wydawania dań.


CUKIERNIK 751201

Kwalifikacja wyodrębniona w zawodzie:

SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych

Absolwent szkoły w zawodzie cukiernik jest przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych:

1) stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych,

2) magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych,

3) sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych,

4) wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych.

2024-01-06 | Autor: teacher007

Wstecz
...
...
...

NoNews

...
...