ARCHIWUM

Zagłosujmy na Pawła Szulżyckiego !!!


ZACHĘCAMY DO GŁOSOWANIA na PAWŁA SZULŻYCKIEGO, naszego absolwenta (rocznik 2012), który został nominowany do MIĘDZYNARODOWEGO KONKURSU KULINARNEGO S.PELLEGRINO YOUNG CHEF ACADEMY.
Paweł ma szansę walczyć o miano najlepszego młodego kucharza na świecie!
Więcej informacji na ten temat na stronie:
 
PONIŻEJ KRÓTKA BIOGRAFIA PAWŁA.
Nazywam się Paweł Szulżycki i jestem absolwentem Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać.
Swoją przygodę z gorzowskim Gastronomikiem zacząłem w 2008 roku. Lubiłem już wtedy gotować, natomiast nie miałem jeszcze pojęcia, że stawało się to moją wielką pasją.
Będąc w drugiej klasie, zacząłem swoją pierwszą pracę w zawodzie, w jednej z gorzowskich restauracji. Było to stanowisko pomocy kuchennej, ale dzięki ciężkiej pracy, zaangażowaniu oraz determinacji zostałem szybko doceniony i zacząłem pracę jako jeden z kucharzy na zmianie. Było to dla mnie spełnienie największego marzenia.
Gotowanie i praca w restauracji niewątpliwie stało się całym moim życiem i jest tak do tej pory.
Niedługo po ukończeniu szkoły wyjechałem z Polski i swoje doświadczenie zdobywałem w takich miejscach jak:
  • Restauracja Martin Berasategui – 3 gwiazdki Michelin i 36 miejsce na liście 50 Najlepszych Restauracji na Świecie;
  • Mugaritz – 2 gwiazdki Michelin i 7 miejsce na świecie na liście 50 Najlepszych Restauracji na Świecie;
  • Będąc w Mugaritz, wystąpiłem w filmie dokumentalnym o tej restauracji jako jeden z głównych bohaterów.
  • Tribeca – 2 gwiazdki Michelin i druga najlepsza restauracja w Holandii.
W Polsce pracowałem w warszawskich restauracjach Nolita i Rozbrat 20, które są jednymi z najlepszych w naszym kraju.
Obecnie pracuję w Danii, w kopenhaskiej Restauracji Alchemist, która ma 2 gwiazdki Michelin i jest na 18 miejscu na świecie na liście 50 Najlepszych Restauracji na Świecie i jest kolejny rok z rzędu najlepszą restauracją w Europie według przewodnika OAD.
W tym roku startuję w Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym – San Pellegrino Young Chef Academy, który ma za zadanie wyłonić najlepszego młodego kucharza na świecie. Będę walczyć najpierw w regionalnym finale o miano najlepszego młodego kucharza Europy Wschodniej i Krajów Śródziemnomorskich, a następnie (jeżeli wygram) przechodzę do wielkiego finału, który odbędzie się w czerwcu przyszłego roku w Milanie.
Moim marzeniem jest otwarcie własnej restauracji. Bardzo lubię niekonwencjonalny styl gotowania, tworzenie rzeczy nieoczywistych i właśnie w tym stylu chciałbym prowadzić restaurację i zaskakiwać swoich gości.
Załączyłem również kilka moich zdjęć.
Pozdrawiam serdecznie
Paweł Szulżycki
2022-10-20 | Autor: Sylwia Drozd

Wstecz
...
...
...

ARCHIWUM

...
...