ARCHIWUM

Warsztaty KELNER


Na początku listopadaw dniach 5 i 6 – odbyły się  zajęcia dla uczestników projektu  „Transgraniczna  edukacja na rzecz branży gastronomicznej i spożywczej polsko-niemieckiego pogranicza” doskonalących swoje umiejętności w zawodzie kelner.

Polsko-niemiecka grupa  uczniów ZSG w Gorzowie Wlkp. i słuchaczy QCW w Eisenhüttenstadt przez dwa dni pilnie przyswajała wiadomości o obsłudze gości podczas przyjęć dyplomatycznych i trenowała przygotowanie bielizny stołowej,  podawanie potraw z użyciem talerzy, elementy serwisu specjalnego, zbieranie talerzy po konsumpcji bez użycia tac. Działo się to za sprawą niemieckiego partnera projektu w dwóch bardzo interesujących z punktu widzenia potencjalnych pracowników gastronomii miejscach.

Jednym z nich była restauracja hotelowa w  położonym niedaleko Berlina Zossen. Hotel Reunier należy do grupy Flair Hotels, a koncepcja hotelarsko-gastronomicznego biznesu oparta jest na kuchni regionalnej i dążeniu do jak największej samowystarczalności w zakresie zaopatrzenia w świeże, produkowane ekologicznie surowce. Z własnego gospodarstwa pochodzą warzywa , jaja, mięso jagnięce i wieprzowe a także… miód i osobiście przez właścicieli upolowana dziczyzna. W hotelu nie ma SPA za to wygodne i przytulne pokoje i w otoczeniu spory parking dla kamperów. Tam właśnie uczestnicy projektu serwowali wielodaniowy obiad złożony z potraw regionu Brandenburgia.

Druga część warsztatów odbyła się w siedzibie Prezydenta i Rządu Brandenburgii w Poczdamie, gdzie uczestnicy projektu spotkali się z szefem protokołu dyplomatycznego Panem  Oliverem Schmidtem. Tam młodzież zdobyła wiele cennych informacji „z pierwszej ręki” o zasadach organizacji i obsługi przyjęć na najwyższym szczeblu dyplomatycznym. Między innymi  dowiedzieli się jak od kuchni wyglądały  przygotowania i przebieg wizyty holenderskiej pary królewskiej.

Dodatkowym punktem warsztatów było poznanie kolejnego już lokalnego browaru, tym razem sięgającej swoją historią XIX wieku Braumanufaktury nad Templiner See w Poczdamie. Podczas pobytu w browarze wizytujący zapoznali się z asortymentem i technologią produkcji lokalnego piwa, jej tradycyjną specyfiką. Mieli okazję do zobaczenia dawnych, nadal używanych w tym browarze, urządzeń, np. 70-letniego młyna do słodu, starej kadzi warzelnej i filtracyjnej.

Czas poza warsztatami został uatrakcyjniony wizytą w muzeum niesamowitych mechanicznych instrumentów muzycznych w Beeskow. Dziś, w dobie elektroniki, nadal wielki podziw wzbudza pomysłowość wynalazców zapisu muzyki na metalowych perforowanych płytach, bębnach z wypustkami lub dziurkowanej papierowej taśmie i konstruktorów instrumentów odtwarzających ten zapis.

Pobyt w Poczdamie nie byłby pełen, gdyby nie można było choć na chwilę wpaść do ogrodów i pałacu  Sanssouci. W planie było zwiedzenie kuchni pałacowej ale ta okazała się zamknięta.

Warsztaty zakończyły się wręczeniem certyfikatów uczestnictwa.

 

warsztat kelner (1) warsztat kelner (2) warsztat kelner (3) warsztat kelner (4) warsztat kelner (5) warsztat kelner (6)

2019-11-12 | Autor: Anna Ciupka

Wstecz
...
...
...

ARCHIWUM

...
...