![]() |
![]() |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

![]() |
ARCHIWUM |
Szkolenie gastronomiczno-językowe (cukiernik)
Zespół Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp. był organizatorem kolejnego działania, wspólnego szkolenia gastronomiczno-językowego (cukiernik) z udziałem partnerów ze strony polskiej i niemieckiej w dniach 20.05-24.05.2019r. w ramach projektu „Transgraniczna edukacja na rzecz branży gastronomicznej i spożywczej polsko-niemieckiego pogranicza ”programu Interreg VA. Pięciodniowe szkolenie cukiernicze z zakresu wybranych umiejętności w zawodzie cukiernik przeprowadził pan Piotr Sosnowski, właściciel firmy KEJK a odbiorcami szkolenia była 16 osobowa grupa polskich i niemieckich uczestników.
Pierwszy dzień szkolenia pozwolił uczniom na doskonalenie umiejętności dekorowania tortów masą cukrową (na atrapie). Ćwiczenia polegały na barwieniu masy cukrowej, powlekaniu tortu masą cukrową oraz przygotowaniu figurek, kwiatów i drobnych dekoracji.
Tematem przewodnim drugiego dnia zajęć był karmel. Uczestnicy przygotowywali, barwili , aromatyzowali i przeciągali karmel .Wszystkich zachwyciła możliwość własnoręcznego przygotowania cukierków ze wzorkiem w środku oraz przygotowanie przepięknych kwiatów z karmelu. Każdy uczestnik wyszedł ze szkolenia z paczuszką własnoręcznie stworzonych słodkości.
Kolejne dwa dni szkolenia obfitowały w nie mniej interesujące zagadnienia. Młodzież malowała formy do pralin ,temperowała czekoladę, przygotowywała korpusy, ganachy, nadzienia do pralin i trufli, zamykała praliny ,przygotowywała trufle, oblewała praliny krojone oraz tworzyła proste dekoracje z czekolady.
Zakończeniem pięciodniowego szkolenia był dzień poświęcony deserom. Powstawały: panna cotta, pudding daktylowy, tarta czekoladowa, tarta angielska z gałka muszkatołową i mus mango maracuja.
No cóż, palce lizać i pozazdrościć uczestnikom tak profesjonalnego i ciekawego szkolenia.
Szkoleniu zawodowemu towarzyszyły każdego dnia zajęcia z języka niemieckiego dla grupy polskiej i z j. polskiego dla grupy niemieckiej skupiające się na poszerzeniu wiedzy z języka obcego zawodowego z branży cukierniczej.
Podczas szkolenia zaplanowano także zajęcia sportowo-rekreacyjne w ośrodku żeglarskim nad jeziorem Długie. Uczestnicy pływali na żaglówce i kajakach, a dzień zakończyli ogniskiem z pieczonymi kiełbaskami i ziemniakami.
Polska grupa zaprosiła niemieckich gości do szkolnej kawiarenki, czyli Studia Kulinarnego Gastronomika, gdzie wszyscy spędzili miłe chwile przy wybornym cieście i kawie przygotowanej przez managera sali pana Dawida Tillmanna.
Piękna pogoda która towarzyszyła uczestnikom, pozwoliła na zorganizowanie wyjazdu do ogrodu dendrologicznego w Przelewicach, gdzie feeria barw kwitnących roślin zachwyciła zwiedzających.
Szkolenie cukierniczo-językowe zostało bardzo dobrze ocenione przez uczestników.
Udział w szkoleniu został potwierdzony certyfikatami.
2019-05-28 | Autor: Anna Ciupka |
Wstecz |





![]() |
ARCHIWUM |
![]() |
![]() |
![]() |