![]() |
![]() |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

![]() |
ARCHIWUM |
Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz.
16 stycznia 2016 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wlkp. odbył się etap wojewódzki XXI edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz.
Patronat nad Turniejem obięli:
Lubuski Kurator Oświaty w Gorzowie Wielkopolskim
Izba Rzemiosła i Przedsiębiorców w Gorzowie Wielkopolskim
Cech Rzemieślników i Przedsiębiorców w Gorzowie Wielkopolskim
Współorganizatorami Turnieju byli:
- Piekarnia-Cukiernia Jacek Różycki ul. Osiedlowa 5, 66-432 Baczyna- sponsor organizacji etapu praktycznego turnieju w zawodzie piekarz i cukiernik,
- Izba Rzemiosła i Przedsiębiorców w Gorzowie Wielkopolskim,
- Cech Rzemieślników i Przedsiębiorców w Gorzowie Wielkopolskim,
- Rada Rodziców przy Zespole Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać.
Tematem przewodnim tegorocznej edycji Turnieju była „Głębia oceanu”.
Głównymi celami Turnieju było zaktywizowanie młodzieży do doskonalenia zawodowego, zintegrowanie szkół branży spożywczej, podniesienie jakości kształcenia, propagowanie zawodów rzemieślniczych: piekarz i cukiernik oraz rozwijanie współpracy między uczniami, pracodawcami i szkołami.
Do Turnieju zgłosiło się 14 uczestników, którzy wygrali etapy szkolne rywalizacji na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik (9) i piekarz (5) z następujących szkół:
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Marii Dąbrowskiej, ul. Wrocławska 33A, Nowa Sól
- Zespół Szkół Odzieżowych im. Krzysztofa Kieślowskiego, ul. Śląska64c, Gorzów Wlkp.
- Zasadnicza Szkoła Zawodowa, Plac Zamkowy 23, Siedlisko
- Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego, ul. Botaniczna 66, Zielona Góra
5.Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskie-Karamać w Gorzowie Wlkp. ul. Okólna35.
W zmaganiach turniejowych zabrakło jednak uczniów z Zielonej Góry (2) i Siedliska (3).
Etap wojewódzki składał się z części teoretycznej i praktycznej.
Część teoretyczna obejmowała test opracowany w oparciu o obowiązujący program nauczania dla zawodów cukiernik i piekarz z zakresu przedmiotów zawodowych i zajęć praktycznych, który został opracowany przez Komitet Główny Turnieju. Część praktyczna polegała na sprawdzeniu umiejętności uczniów związanych z produkcją wyrobów cukierniczych i piekarskich. Największe zainteresowanie wzbudziły wykonane przez przyszłych cukierników i piekarzy, wg własnego projektu z uwzględnieniem tematu turnieju, torty i chleby okolicznościowe.
Ocenę wykonania zadań przeprowadziła komisja wojewódzka powołana przez Komitet Główny Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz we Wrocławiu; www.zsz5wroclaw.home.pl
Do etapu ogólnopolskiego zostali zgłoszeni uczniowie, którzy w etapie wojewódzkim Turnieju zdobyli co najmniej 80% punktów możliwych do uzyskania:
- w zawodzie cukiernik:
- Maja Olkowicz – Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wlkp. -80%,
- w zawodzie piekarz:
- Tomasz Pawlak – Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej Karamać w Gorzowie Wlkp. – 87%,
- Mariusz Pietrzak – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Marii Dąbrowskiej w Nowej Soli – 85%,
- Sebastian Zawadzki -Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej Karamać w Gorzowie Wlkp. – 83%.
Wszystkim uczestnikom gratulujemy, a reprezentantom województwa lubuskiego życzymy sukcesów w zmaganiach ogólnopolskich we Wrocławiu.
2016-02-04 | Autor: Izabela Dobkowicz |
Wstecz |





![]() |
ARCHIWUM |
![]() |
![]() |
![]() |