![]() |
![]() |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

![]() |
ARCHIWUM |
KOLEJNY POWÓD DO DUMY GORZOWSKIEGO GASTRONOMIKA :)))
8 listopada w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM odbyła się polska selekcja do prestiżowego konkursu kulinarnego Bocuse d`Or. Międzynarodowe jury, któremu przewodniczyli Michel Roth, François Adamski oraz Michel Constant-Labarre, wyłoniło najlepszy polski zespół.
Zwycięzcą został Dawid Szkudlarek, na co dzień szef kuchni w restauracji Folwark Folińscy w Wysokiej, prowadzący również zajęcia pracowni gastronomicznej w Zespole Szkół Gastronomicznych oraz Maciej Pisarek, uczeń III klasy technikum pełniący funkcje asystenta.
Zwycięski zespół będzie reprezentował nasz kraj w maju przyszłego roku w Budapeszcie, na europejskim etapie konkursu, gdzie będzie miał szansę na zakwalifikowanie się do finału światowego, który odbędzie się w Lyonie w styczniu 2017 roku.
Bocuse d`Or to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie, do którego eliminacje odbywają się w kilkudziesięciu krajach Europy, Azji i Ameryki. Tegoroczne rozgrywki polskie zostały zorganizowane w ramach Tygodnia Smaków Francuskich, czyli festiwalu pod patronatem Ambasady Francji. W tym roku do konkursu zakwalifikowano osiem zespołów, w skład których wchodziło dwóch kucharzy: szef oraz jego asystent. Podczas zmagań kucharze mieli za zadanie przygotować danie mięsne z udźcem sarnim, kaszą gryczaną i dwoma dowolnymi składnikami oraz danie rybne z solą lemon, koprem włoskim, kaparami oraz dwoma dowolnymi dodatkami. Ich pracę oceniało międzynarodowe jury, które ostateczny werdykt wydało po oficjalnej degustacji wszystkich potraw.
Potrawy przygotowane przez Dawida Szkudlarka i Macieja Pisarka uzyskały najwyższą ilość punktów, uznanie zdobyła również technika, którą wykazali się kucharze w trakcie przygotowywania dań.
Podsumowania zmagań dokonał sam Michel Constant-Labarre, przewodniczący Academy Bocuse d`Or Poland :
Była bardzo duża różnica pomiędzy zwycięzcami a resztą uczestników. Jako jurorzy, w pierwszej kolejności patrzymy na technikę. Patrząc na serwowane danie, wiemy ile jest w nim techniki. Smak potrawy daje jednak najwięcej punktów. Wygrane talerze to naprawdę poziom Bocuse d`Or.
Serdecznie gratulujemy panu Dawidowi Szkudlarkowi i Maćkowi Pisarkowi i trzymamy kciuki, w nadziei na dalsze sukcesy w Budapeszcie :)
Czytaj więcej:
http://newsrm.tv/komunikat-pr/znamy-zwyciezce-bocuse-dor-poland-2015/
http://newsrm.tv/wybrano-najlepszego-polskiego-kucharza/
http://bocusedorpoland.pl/uczestnicy/
2015-11-18 | Autor: Agnieszka Masewicz |
Wstecz |





![]() |
ARCHIWUM |
![]() |
![]() |
![]() |