Aktualności

Zespół Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp.

Zakończenie projektów
Nowoczesne kształcenie zawodowe szansą na europejskim rynku pracy
Europejskie staże zawodowe uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp.
Do Gorzowa wróciła właśnie ostatnia grupa uczniów, która miesiąc czerwiec spędziła na praktyce we Frankfurcie /Odrą. Tak oto zakończyła się realizacja dwóch projektów w ramach programu Leonardo da Vinci współfinansowanych przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego.

W naszych projektach uczestniczyło łącznie 70 uczniów z klas - technik organizacji usług gastronomicznych, technik żywienia i gospodarstwa domowego i technik żywienia i usług gastronomicznych. Młodzież odbywała praktykę w niemieckich hotelach i restauracjach, oraz w warsztatach naszego partnera - Zakładu Promowania Kształcenia Zawodowego Związku Przemysłu Budowlanego Berlina-Brandenburgii (BFW) w terminach 05.05-01.06.2013, 06.01-31.01.2014, 02.06-27.06.2014. Łączna kwota pozyskanych środków przekracza 600.000zł.

Nasi uczniowie pracując w niemieckich przedsiębiorstwach poznawali zasady ich funkcjonowania doskonaląc jednocześnie umiejętności porozumiewania się w języku niemieckim. Grupa z klasy technikum żywienia i gospodarstwa domowego odbywała praktykę w odmiennej formie ,biorąc udział w warsztatach prowadzonych przez kucharza z BFW oraz uczestnicząc w study tour, poznając firmy branży spożywczej na terenie Frankfurtu i okolic.

Ale projekty to nie tylko praktyka:

Wszystkich działań było dużo więcej i obejmowały: przygotowanie językowe (3 miesięczny kurs języka niemieckiego ze szczególnym uwzględnieniem słownictwa branżowego),przygotowanie kulturowe (wycieczki Berlin, Poczdam),przygotowanie pedagogiczne (spotkania z pedagogiem i koordynatorem projektu).

Uczniowie po zakończeniu praktyki są bogatsi o nowe doświadczenia, nowe umiejętności zawodowe, lepiej posługują się jezykiem niemieckim oraz posiadają niezwykłe trofea - cztery certyfikaty w tym uniwersalny Europass Mobility będący poświadczeniem uczestnictwa w europejskiej ścieżce szkolenia, wykazujący umiejętności i doświadczenie zawodowe i językowe zdobyte za granicą.

Zapraszamy do obejrzenia relacji z przebiegu projektów:









2014-07-07 00:00:00
Giełda podręczników!
Uwaga uczniowie i absolwenci! Giełda podręczników odbędzie się w pierwszym tygodniu września. Swoje książki do sprzedaży mogą przynieść również absolwenci. Książki należy podpisać ołówkiem i wycenić.

SZKOLNY ZESTAW PODRĘCZNIKÓW KLASA I
SZKOLNY ZESTAW PODRĘCZNIKÓW KLASA II
SZKOLNY ZESTAW PODRĘCZNIKÓW KLASA III
SZKOLNY ZESTAW PODRĘCZNIKÓW KLASA IV



Sugerujemy, aby uczniowie pierwszych klas wstrzymali się z zakupem podręczników do języków obcych, z powodów organizacyjnych, do początku roku szkolnego

2014-07-06 00:00:00
Kochana młodzieży!
Patrzcie jak szybko minęło!
Niedawno wrzesień, a tu już czas na wymarzone wakacje!



Życzymy Wam dużo słońca, ale używajcie filtrów

i dużo zabawy w gronie przyjaciół. Ale pamiętajcie: nie ma szaleństwa bez bezpieczeństwa!

Dyrekcja i nauczyciele.

2014-06-30 10:30:06
I Ogólnopolski Konkurs Wzrostu Kryształów dla Młodzieży Szkolnej zorganizowany przez Instytut Fizyki Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach z okazji Międzynarodowego Roku Krystalografii - IYCr 2014.

W Konkursie wzięła udział trójka naszych uczniów z klasy Ia: Weronika Albrecht, Bartosz Patycki, Michał Żurawicz. Każdy z uczniów od marca 2014 do maja 2014 pracował nad hodowlą kryształów z chlorku sody, boraxu i siarczanu miedzi. Na adres organizatorów zostały wysłane trzy prace z siarczanu miedzi.

Oto raport z podsumowania konkursu:

Do udziału w konkursie zgłosiło się 850 uczniów szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych z całej Polski. Ponad 300 uczniów wyhodowało z powodzeniem swoje kryształy i wykonało stosowną dokumentację. Kryształy nadesłane do organizatorów konkursu, Instytutu Fizyki Uniwersytetu Śląskiego, stworzyły różnobarwną kolekcję. Otrzymywane z wielu związków chemicznych utworzyły bryły o różnorodnej strukturze. Jury poddało ocenie prace 279 uczestników i wyłoniło 20 finalistów. Spośród finalistów jury wyłoniło 3 laureatów konkursu i przyznało 17 wyróżnień .

Z dumą informujemy, że praca naszych uczniów znalazła się w grupie wyróżnionych.

Sukces należy do uczniów Michała Żurawicza i Bartosza Patyckiego.

Wręczenie nagród i wyróżnień miało miejsce 17 czerwca 2014 roku podczas trwania Sympozjum Obchodów Międzynarodowego Roku Krystalografii w Instytucie Fizyki Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach.

2014-06-24 00:00:00
Wiem co jem, bo chcę być zdrowy
Program autorski "Wiem co jem, bo chcę być zdrowy" realizowany był w latach 2012-2014. Jego twórcami były nauczycielki Zespołu Szkół Gastronomicznych Ewa Dera i Szkoły Podstawowej nr 20 Grażyna Sobczuk. W realizacji programu pomagali rodzice dzieci i uczniowie naszej szkoły. Program skierowany był do najmłodszych dzieci, gdyż łatwiej pewne przyzwyczajenia formować od podstaw niż zmieniać te już utrwalone. Ale wszystko co dobre szybko się kończy. W czasie naszych spotkań dużo się działo - dzieci uczyły się gotować, piec i zdrowo odżywiać. Wszyscy się dobrze bawili. Żal, ze to już koniec. Mamy nadzieję, że uczestnicy programu chętnie do nas wrócą jako nasi uczniowie:).
2014-06-11 10:08:02
Wycieczka dydaktyczna-Poznań
2014-06-09 11:16:19
Konkurs wiedzy o zasadach BHP i higieny pracy dla uczniów zakładów rzemieślniczych.
15 maja 2014 w Pałacu Chodkiewiczów w Warszawie odbył się finał XIV edycji Konkursu Wiedzy o Zasadach Bezpieczeństwa i Higieny Pracy dla Uczniów z Zakładów Rzemieślniczych "Bezpiecznie od startu".

Jak co roku Konkurs organizuje Związek Rzemiosła Polskiego i Państwowa Inspekcja Pracy we współpracy z Ministerstwem Edukacji Narodowej. Celem Konkursu jest popularyzowanie wiedzy z zakresu podstawowych przepisów prawnej ochrony pracy oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy wśród uczniów zawodu w rzemiośle.

W tegorocznym finale Konkursu wzięło udział 45 uczestników.

Izbę Rzemieślniczą w Gorzowie Wlkp. reprezentowała uczennica naszej szkoły JUSTYNA ULM z klasy 3 piekarz/cukiernik.

Justyna osiągnęła bardzo dobry wynik zajmując w klasyfikacji ogólnej - 7 miejsce.

Przypomnijmy - Justyna w trakcie kwalifikacji do etapu centralnego Konkursu wygrała dwa etapy na niższym szczeblu organizowane przez Cech Rzemiosł i Izbę Rzemieślniczą w Gorzowie Wlkp.

Ogromne gratulacje dla Justyny!
2014-06-09 11:11:26
Dzień Sportu w Gastronomiku
Dnia 30.05.2014 w Zespole Szkół Gastronomicznych odbył się Dzień Sportu. W zawodach wzięło udział 9 ośmioosobowych reprezentacji klas. Konkurencje w których rywalizowali uczniowie to:

-wyścigi rzędów,
-skoki na sznurze,
-przeciąganie liny.

Oprócz rywalizacji zespołowej odbyły się również konkurencje indywidualne takie jak :

-rzuty piłka do kosza,
-skoki na skakance,
-żonglerka piłką,
-podnoszenie ciężarka 17,5 kg.

Wszystkie konkurencje zarówno zespołowe jak i indywidualne cieszyły się ogromnym zainteresowaniem uczniów. Młodzież walczyła bardzo dzielnie i zgodnie z duchem "fair play". Było mnóstwo śmiechu i dobrej zabawy.

Warto również podkreślić doskonałą atmosferę, którą stworzyli kibice. Każda klasa bardzo starannie przygotowała się do dopingowania swoich przedstawicieli - okrzyki były głośne i co najważniejsze bardzo kulturalne. Brawo :)

Śmiało możemy powiedzieć, że mamy kibiców na "szóstkę"!

2014-05-31 00:00:00
Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik.
W dniach 7-9.04.2014  we Wrocławiu odbył się XIX Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik. 

Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy 3p:
w zawodzie piekarz - Adrian Pawlak i Mateusz Żyła

 oraz w zawodzie cukiernik - Anna Szmytkowska. 

Tematem przewodnim tej edycji Turnieju było: "Muzyczne inspiracje". 

Wszyscy uczniowie zostali finalistami tego Turnieju.

Do Turnieju Piekarskiego uczniów przygotowała Pani Barbara Piotrowska - nauczyciel przedmiotów zawodowych i pracodawcy  z Piekarni  "Leks" oraz   Piekarni Pana Marka Ostapa. Do Turnieju Cukierniczego ucznia przygotowała Pani Aldona Błauciak.

Nauczyciel przedmiotów zawodowych i pracodawca Pan Jan Frank. 

Gratulujemy sukcesów!.
2014-05-21 11:02:50
ZDROWE DANIE LEPSZE GRANIE na terenie Aglomeracji Gorzowskiej

Z radością informujemy, że impreza "ZDROWE DANIE LEPSZE GRANIE na terenie Aglomeracji Gorzowskiej" została zatwierdzona przez Komisję Oceniającą Małe Projekty i Projekty Sieciowe w ramach Programu Operacyjnego Współpracy Transgranicznej Polska (Województwo Lubuskie)- Branderburgia 2007-2013.

Szczegółowe informacje dotyczące przebiegu imprezy znajdują się tutaj. Gorąco zapraszamy wszystkich zainteresowanych na boiska "Orlik" przy ZSTiO oraz ZS NR 13 do wspólnej zabawy i kibicowania młodym piłkarkom i piłkarzom już w najbliższy weekend (16-18.05.2014r).
2014-05-14 00:00:00
OGÓLNOPOLSKI KONKURS BHP DLA PRACOWNIKÓW MŁODOCIANYCH.
W dniu 26.03.2014 roku w siedzibie Cechu Rzemieślników i Przedsiębiorców w Gorzowie Wlkp. odbył się etap podstawowy Konkursu BHP dla pracowników młodocianych . W konkursie wzięło udział 27 uczniów różnych typów szkół ponadgimnazjalnych kształcących pracowników młodocianych.

Nasi uczniowie uzyskali bardzo dobre wyniki:

JUSTYNA ULM z klasy 3p/c - I miejsce

KAMIL RENK z klasy 2p/c - IV miejsce

Oboje zakwalifikowali się do regionalnego etapu tego konkursu, który odbył się 10.04.2014 roku i był zorganizowany przez Izbę Rzemiosła i Przedsiębiorców w Gorzowie Wielkopolskim.

Do zmagań na tym etapie przystąpiło 15 uczniów.

Ogromny sukces odniosła nasza uczennica JUSTYNA ULM zajmując I miejsce. Justyna będzie reprezentowała województwo lubuskie w Centralnym Etapie Konkursu który odbędzie się w 15.05.2014 w Warszawie.

Obu uczestnikom Konkursu gratulujemy, a Justynie życzymy powodzenia w kolejnym etapie zmagań !

2014-05-13 08:28:50
Odwiedzili nas nauczyciele z Ukrainy
Dnia 25 kwietnia 2014r. naszą szkołę odwiedziła 8-osobowa delegacja nauczycieli gimnazjum z Żowtowodska na Ukrainie. Zespół Szkół Gastronomicznych to lider w pozyskiwaniu i wykorzystywaniu funduszy europejskich, dlatego uczniowie ZSG zaprezentowali gościom korzyści płynące z realizacji projektów.

Nauczyciele z Żowtowodska podziwiali nowoczesne wyposażenie pracowni gastronomicznych, obejrzeli prezentację projektów (przygotowaną przez uczniów klasy 3o), które zrealizowaliśmy od 2004 roku, a sami uczniowie opowiedzieli o tym, jakie oni zyskali korzyści z uczestniczenia w unijnych projektach. Odbyła się również demonstracja umiejętności baristycznych uczniów z klasy 4o i 2h.

W spotkaniu ukraińskich gości z dyrekcją Zespołu Szkół Gastronomicznych uczestniczył Lubuski Wicekurator Oświaty Radosław Wróblewski.
2014-05-12 08:31:11
2014-04-26 10:41:18
"POZNAJ SWOJE PRAWA W PRACY" - FINAŁ KONKURSU WIEDZY O PRAWIE PRACY DLA UCZNIÓW SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH
8 kwietnia 2014r. w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbył się centralny etap Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o Prawie Pracy dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych Poznaj swoje prawa w pracy, zorganizowany przez Państwową Inspekcję Pracy.

Prace uczestników sprawdzała Centralna Komisja Konkursowa w składzie: Halina Tulwin - dyrektor Departamentu Prawnego GIP, Krzysztof Kowalik -dyrektor Departamentu Nadzoru i Kontroli , Jarosław Leśniewski -dyrektor Departamentu Legalności Zatrudnienia , Krzysztof Bielecki - dyrektor Departamentu Prewencji i Promocji, Elżbieta Słabosz -sekretarz komisji .

Kamila Woźniak z klasy Ib po eliminacjach wojewódzkich, w których zmagało się 513 uczniów z całej Polski, została jedną z 48 finalistów na etapie ogólnopolskim .

Kamili gratulujemy dobrego wyniku i tytułu finalisty.
2014-04-26 06:41:50
Dzień otwartych drzwi w Gastronomiku
W dniu 5 kwietnia 2014 roku Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać zorganizował Dzień Otwartych Drzwi dla gimnazjalistów. Szkoła zaprezentowała w tym dniu bogatą ofertę kształcenia ponadgimnazjalnego. Goście mogli spotkać się z dyrekcją szkoły, nauczycielami i uczniami, którzy odpowiadali na wszystkie pytania i oprowadzali po szkole. W salach lekcyjnych oraz pracowniach odbywały się liczne lekcje otwarte, doświadczenia oraz pokazy sztuki kulinarnej. Dzięki współpracy wielu nauczycieli i uczniów nasza szkoła mogła zaprezentować swoje atuty. Dzień Otwartych Drzwi był okazją do spotkania się z nauczycielami uczącymi poszczególnych przedmiotów, do pokazania gościom panującego w szkole klimatu życzliwości i otwartości. Mamy nadzieję, iż główne założenie naszego przedsięwzięcia spełniło oczekiwania przybyłych i z wieloma z nich spotkamy się w nowym roku szkolnym, a zatem do zobaczenia we wrześniu ;). Fotorelacja
2014-04-26 06:12:49
Konkurs "Lubuskie Smaki" rozstrzygnięty!
03 kwietnia 2014r. Zespół Szkół Gastronomicznych im.Febronii Gajewskiej-Karamać zorganizował II edycję Konkursu Gastronomicznego "Lubuskie smaki". W tym roku tematem przewodnim było wykonanie dowolnej potrawy z wykorzystaniem surowców: pstrąga, soczewicy i lawendy oraz potrawy obowiązkowej "Amuse bouche" w formule Black Box.

Patronat nad konkursem objął Wojewoda Lubuski, Prezydent Miasta Gorzowa Wlkp. oraz Lubuski Kurator Oświaty.



Do zmagań konkursowych przystąpiło pięć szkół z województwa lubuskiego i dolnośląskiego.

Potrawy konkursowe oceniało jury degustacyjne w składzie :

Joanna Ochniak -przewodnicząca, inicjatorka fundacji Gastronomia na Obcasach, Przewodnicząca Komitetu Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni,
Tomasz Purol, szef kuchni Restauracji Blow Up Hall 5050 w Poznaniu,
Krzysztof Marciniak, doradca kulinarny Akademii Kulinarnej Farutex,
Joanna Chmielewska ,nauczyciel z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Głogowie,członek jury wyłoniony drogą losowania,

oraz jury techniczne w składzie:

Dawid Szkudlarek-przewodniczący, nauczyciel ZSG Gorzów Wlkp.,zwycięzca wielu konkursów gastronomicznych, ostatnio Martel 2014,
Bartłomiej Pawlikowski, absolwent ZSG Gorzów Wlkp., finalista wielu konkursów kulinarnych.



Po cztrogodzinnych zmaganiach jury degustacyjne i techniczne wyłoniło zwycięzców:

I miejsce Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej - Karamać w Gorzowie Wlkp *Bartosz Lenkiewicz -opiekun Tomasz Nobel

II miejsce Powiatowy Zespół Szkół Technicznych i Zawodowych w Świebodzinie *Aleksandra Zielińska -opiekun Joanna Giecołd

III miejsce Zespół Szkół Ekonomicznych im. Jana Pawła II w Głogowie *Monika Ludwisiak -opiekun Joanna Chmielewska

IV miejsce Zespół Szkół Technicznych im. Stanisława Lema w Skwierzynie *Tomasz Dominas

-opiekun Michał Rejniak V miejsce Zespól Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Szprotawie *Jessica Gewerth -opiekun Jolanta Łagowska



Nagrodą główną w konkursie jest trzydniowy staż w Akademii Kulinarnej Farutex w Warszawie, połączony z wizytą w jednej z prestiżowych restauracji ,w której odbędzie się kolacja degustacyjna.

Podczas konkursu odbywały się pokazy kulinarne dla zaproszonych gości, opiekunów i uczniów naszej szkoły.



Pokazy rozpoczął Krzysztof Marciniak, doradca kulinarny firmy Farutex, która była głównym sponsorem Lubuskich Smaków.

Sery zagrodowe i ich znaczenie w teraźniejszej kuchni regionalnej i lubuskiej - to kolejny temat prelekcji dla młodej widowni w ZSG w Gorzowie, którą prowadził Marek Grądzki.

Pokaz nowoczesnej kuchni z wykorzystaniem produktów regionalnych prowadził Patryk Dziamski ,szef kuchni restauracji Mimoza w Świebodzinie, z zamiłowania pasjonat smaków nastawiony na poszukiwanie i naśladowanie nowych europejskich trendów kulinarnych.

Wsparcia i pomocy w realizacji całego wydarzenia udzieliły:

Akademia Kulinarna Farutex
Pałac Mierzęcin Wellness &Wine Resort
SAS Spółka z o.o. Sp. k.
Podravka Polska
Kitle.pl
Restauracja Don Giovanni
Folwark Foliński
Hotel Dom nad Rzeką
Restauracja Bella Toscania

LIVINGROOM cafe & restaurants
Restauracja MIMOZA
Papaja.pl
Ośrodek AZYL Mironice
Gorzowski Rynek Hurtowy
Hotek Restauracja Pintal
Radio Plus Gorzów

Fotorelacja

2014-04-10 08:27:57
Duży sukces w finale konkursu "Kulinarny talent 2014"
Jest nam bardzo miło poinformować o ogromnym sukcesie naszego ucznia Marka Ciurei z klasy 4c.

W finale VI edycji konkursu "Kulinarny talent 2014", który odbył się 27 marca w Warszawie. Marek Ciureja zajął 2 miejsce. Do zmagań konkursowych przygotowali go Paweł Salamon i Kamila Dzierżawska z restauracji Pałacu Mierzęcin Wellness&Spa.

W finale Marek przygotował intermezzo z łososia podwędzane w jaśminie z mini sałatką, strączkami i pianką owocową.

Jeszcze raz gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów!
2014-04-01 12:23:30
ORGANIZACJA ZEBRAŃ Z RODZICAMI czwartek- 03.04.2014 r

Zmiana godziny rozpoczęcia zebrania - 18.00

2014-04-01 11:42:05
Sukcesy naszych uczniów w finale X Jubileuszowego Konkursu "Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2014"
W dniu 19 marca 2014 roku w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions w Poznaniu odbyły się finały X Jubileuszowego Konkursu "Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2014". Miło nam poinformować o sukcesach naszych uczniów - Bartosza Lenkiewicza i Dawida Szukały.

Bartosz Lenkiewicz z klasy 4c w finale tego prestiżowego konkursu zajął 2 miejsce (jego opiekunem jest Paweł Salamon), a Dawid Szukała z klasy 3c zajął 4 miejsce i otrzymał wyróżnienie (jego opiekunem jest Dawid Szkudlarek). Z sukcesów naszych uczniów jesteśmy bardzo dumni i życzymy kolejnych, jeszcze większych osiągnięć!
2014-04-01 08:30:59
Z A P R O S Z E N I E

Dyrekcja, Grono Pedagogiczne oraz Uczniowie
Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp.
serdecznie zapraszają
Gimnazjalistów, Rodziców i Nauczycieli

na

DZIEŃ OTWARTY
5 kwietnia 2014, tj. sobota od 10.00 do 13.00, ul. Okólna 35.

Szkoła zaprezentuje w tym dniu bogatą ofertę kształcenia ponadgimnazjalnego
W programie m.in.:
  • Spotkanie z Dyrekcją i Nauczycielami szkoły
  • Prezentacja kierunków kształcenia
  • Pokazy sztuki kulinarnej (m.in. pokaz baristyczny, barmański, carvingu)
  • Lekcje otwarte prowadzone przez uczniów (m.in. z językiem obcym "na wesoło", pokazy doświadczeń naukowych)
  • Prezentacja Szkolnego Ośrodka Kariery (możliwość udziału w testach predyspozycji zawodowych)



2014-03-28 08:54:57
Sukces w IX Międzyszkolnym Konkursie Matematycznym "Mistrz Rachunków" pod Patronatem Lubuskiego Kuratora Oświaty dla Zasadniczych Szkół Zawodowych Województwa Lubuskiego.
FOTORELACJA...

W dniu 22 marca 2014r. nasza szkoła była gospodarzem IX Wojewódzkiego Konkursu Matematycznego "Mistrz Rachunków" dla Zasadniczych Szkół Zawodowych pod Patronatem Lubuskiego Kuratora Oświaty.

W konkursie bój toczyło 11 trzyosobowych drużyn z zasadniczych szkół zawodowych naszego województwa - 33 laureatów etapów szkolnych. Uroczystego rozpoczęcia dokonała Pani Dyrektor Małgorzata Pawłowska, życząc sukcesów wszystkim uczestnikom.

Konkurs podzielony był na dwa etapy. W części pierwszej uczniowie rozwiązali przyjazne dla nich krótkie zadania zamknięte i otwarte. W drugiej części zmagali się z ambitnymi, dłuższymi zadaniami otwartymi.

Konkurs zakończył się zwycięstwem drużyny Naszej Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 3, którą godnie reprezentowały:

Gabriela Lubczyńska z klasy 2 k,
Ewa Cwojdzińska z klasy 2 p
Justyna Ulm z klasy 3p.
Opiekunem uczennic jest nauczyciel matematyki Renata Kaczyńska.

Jesteśmy dumni z naszych talentów matematycznych, serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

II miejsce wywalczył Zespół Szkół Odzieżowych w Gorzowie Wielkopolskim z drużyną w składzie:

Marcin Milczuk,
Dagmara Sendecka,
Grzegorz Prentki;

III miejsce zdobyli uczniowie z Zespołu Szkół Budowlanych w Międzyrzeczu z drużyną w składzie:
Dawid Szymański,
Piotr Marciniak,
Damian Gerc.

W klasyfikacji indywidualnej uplasowali się:

I miejsce - Milena Przybylska z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Krośnie Odrzańskim,
II miejsce - Gabriela Lubczyńska Zespół Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim,
III miejsce - Dagmara Sendecka Zespołu Szkół Odzieżowych w Gorzowie Wielkopolskim.

Organizatorzy konkursu dziękują Radzie Rodziców przy Zespole Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim za ufundowane puchary i nagrody.

FOTORELACJA...

2014-03-28 08:28:44
Bycie mężczyzną nigdy nie powinno oznaczać,
że nie można się zachowywać po rycersku.
[José Saramago]

W dniu 10 marca 2014 roku obchodziliśmy Dzień Mężczyzn. Z tej okazji uczennice klasy 4 o we współpracy z Samorządem Uczniowskim złożyły Panom nauczycielom i pracownikom obsługi najserdeczniejsze życzenia.

Uczennice obdarowywały swych kolegów słodyczami. Tradycja obchodzenia Dnia Mężczyzn na świecie została zapoczątkowana 19 listopada 1999 roku w Trynidadzie i Tobago przy wsparciu Organizacji Narodów Zjednoczonych. Jest to święto ruchome, to znaczy obchodzone na całym świecie w różnych dniach: np. na Malcie 2 lutego, w Rumunii 9 marca, w Brazylii 15 lipca, w Kanadzie 25 listopada. W Rosji Dzień Mężczyzn obchodzony jest 23 lutego. Wówczas wszyscy panowie mają dzień wolny od pracy. W Polsce natomiast panuje dwugłos na temat święta mężczyzn. Jedni są zwolennikami obchodzenia Dnia Chłopaka 30 września, inni natomiast 2 dni po Dniu Kobiet - 10 marca. Jest też trzecia grupa, która dzieli to święto na dwa, obchodząc w wrześniu Święto Chłopaka, a w marcu Dzień Mężczyzny.

2014-03-21 08:17:46
Sukcesy w konkursie "Martell 2014"
Duży sukces odniósł nasz nauczyciel przedmiotów zawodowych Dawid Szkudlarek. W finale XII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej "Martell 2014" - rozgrywanych w zamku Ryn - w parze z Danielem Olasem został zwycięzcą tych prestiżowych zmagań. Dawid Szkudlarek i Daniel Olas reprezentowali Hotel Zdrojowy ProVita Kołobrzeg.

W finale tego konkursu startował także uczeń klasy 4 c Marek Ciureja, który w parze z Wojciechem Łatyszkiewiczem zajął 4 miejsce. Reprezentowali oni restaurację Pałacu Mierzęcin. W wieloletniej historii organizowania tego konkursu Marek Ciureja był najmłodszym finalistą. Jego opiekunem jest nauczyciel przedmiotów zawodowych Paweł Salamon. Z sukcesów naszego nauczyciela i ucznia jesteśmy bardzo dumni. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
2014-03-13 06:32:37
Kulinarny talent 2014
Miło nam poinformować, że uczeń klasy 4c Marek Ciureja zakwalifikowal się do finału VI edycji konkursu "Kulinarny Talent 2014" W finale udział weźmie 12 uczestników (między innymi nasz absolwent Bartłomiej Pawlikowski). Marek Ciureja reprezentować będzie restaurację Pałacu Mierzęcin Wellness & Spa.
Gratulujemy i życzymy sukcesów w finale, który odbędzie się 27 marca 2014 r. w Warszawie.

2014-03-13 06:31:41
Uczenie się przez całe życie" Leonardo da Vinci
W dniu 22.02.2014r. gościliśmy przedstawicieli Wojewódzkiego Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Gorzowie Wlkp. razem z ich zagranicznymi partnerami z Niemiec, Czech i Węgier, z którymi realizują projekt: "Informal learning in education and profession" (projekt partnerski w ramach programu "Uczenie się przez całe życie" Leonardo da Vinci dotyczący potwierdzania i uznawania nieformalnych procesów uczenia się). Celem wizyty w Zespole Szkół Gastronomicznych było zaprezentowanie dorobku WZDZ i ZSG jako partnerów w wielu wspólnych przedsięwzięciach w obszarze realizacji projektów unijnych. Goście zwiedzili naszą szkołę i mieli możliwość obserwować realizowane zajęcia i szkolenia z projektów: "Hiszpania nie tylko od kuchni" oraz "Przepis na sukces na rynku pracy" tj. zajęcia z języka niemieckiego, szkolenia zawodowe: "Kreatywny kucharz" i "Barista".

Fotorelacja...

2014-03-07 06:08:04
Szkoła dla rynku pracy
W konkursie zorganizowanym w ramach projektu "Szkoła zawodowa szkołą pozytywnego wyboru" nasze technikum okazało się najlepsze w branży "gastromonia i produkcja spożywcza" . W konkursie oceniano współpracę szkoły z pracodawcami. Statuetką nagrodzono oprócz Technikum nr 3 w ZSG także restaurację "Don Vittorio". We wtorek 11.12.2012r w Warszawie odbyła się gala wręczenia statuetek - "Szkoła dla rynku pracy". Nagrodzono tylko 10 szkół z całej Polski.

2014-03-07 00:00:00
Wycieczka do Mierzęcina
Dnia 20.02.2014 sześćdziesięciu uczniów naszej szkoły wraz z opiekunami udało się do Pałacu w Mierzęcinie, obiektu należącego do prestiżowego Stowarzyszenia Właścicieli Hoteli Historycznych w Polsce. Ten neogotycki pałac zbudowano w latach 1861-1863. Jako jedyny obiekt turystyczny w Polsce posiada własną winnicę, przetwórnię i piwnicę win. Basen rekreacyjny ,kompleks saun, łaźni i grot, strefa fitness, stadnina koni, bowling, tenis, nordic walking, rowery , kajaki , dwie restauracje oraz centrum konferencyjne stworzyły bazę do spotkań, szkoleń i wypoczynku .Pałac dysponuje 65 urządzonymi indywidualnie pokojami. To wyjątkowe miejsce mogliśmy podziwiać oprowadzani przez kierownika hotelu, głównego enologa, kierownika Grape Spa i szefa pałacowej kuchni. Usłyszeliśmy wiele informacji o historii pałacu i jego odbudowie, sposobach produkcji win, niezwykle bogatej ofercie Grape Spa oraz tajemnicach pałacowej kuchni. Pałac Mierzęcin to miejsce magiczne, będące ozdobą Ziemi Lubuskiej.
2014-03-03 12:14:00
IX Międzyszkolny Konkurs Matematyczny "Mistrz Rachunków" dla Zasadniczych Szkół Zawodowych Województwa Lubuskiego


Zapraszamy do udziału w IX edycji Konkursu Matematycznego "Mistrz Rachunków" dla Zasadniczych Szkół Zawodowych Województwa Lubuskiego, który odbędzie się 22 marca 2014 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim. Zgłoszenia uczniów do konkursu należy przesłać na adres organizatora do 15 marca 2014 roku.

Dokumenty:



2014-02-28 11:17:43
REGULAMIN PRZYJĘĆ KANDYDATÓW
do klas pierwszych
Technikum nr 3 i Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 3

w Zespole Szkół Gastronomicznych
im. Febronii Gajewskiej - Karamać w Gorzowie Wlkp.

na rok szkolny 2014/2015
§1 1. Zasady rekrutacji uczniów do klas pierwszych Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej- Karamać w Gorzowie Wlkp. ustala się na podstawie:

1) Ustawy o Systemie Oświaty z dnia 6 grudnia 2013r. (Dz. U. z 2014 poz. 7) (Rozdział 2a)

2) Zarządzenia nr 16/2014 Lubuskiego Kuratora Oświaty z dnia 26 lutego 2014r. w sprawie terminów przeprowadzania postępowania rekrutacyjnego oraz punktowania osiągnięć kandydatów w postępowaniu rekrutacyjnym w województwie lubuskim na rok szkolny 2014/2015.

czytaj więcej...
2014-02-28 11:00:18
Konkurs literacki rozstrzygnięty!

Febronia Gajewska-Karamać - kobieta niezwykła.
W roku 2013 przypadła 20. rocznica śmierci pani Febronii Gajewskiej-Karamać, patronki Zespołu Szkół Gastronomicznych. Z tej okazji zaprosiliśmy naszych uczniów do udziału w konkursie literackim na temat patronki. Zwycięzcą konkursu został Maciej Pisarek, uczeń klasy I b. Maciej dostrzegł w pani Febronii Gajewskiej-Karamać osobę, której postawa może być wzorem dla każdego absolwenta "Gastronomika".

Gratulujemy!

Praca zwycięska

2014-02-24 12:21:25
X Jubileuszowa edycja konkursu "Młody Kreator Sztuki Kulinarnej"
W dniu 18 lutego 2014 r. odbył się półfinał prestiżowego konkursu "Młody Kreator Sztuki Kulinarnej". Tegoroczny temat zmagań to: "Królik, tradycja czy moda?". Do finału zakwalifikowano dwunastu uczniów.

Miło nam poinformować, że do finału X Jubileuszowej edycji konkursu zakwalifikowało się dwóch naszych uczniów:

Bartosz Lenkiewicz z klasy 4c
Dawid Szukała z klasy 3c

Gratulujemy i życzymy sukcesów w finale w marcu tego roku.
2014-02-24 00:00:00
XII Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej Martell 2014
Miło nam poinformować, że uczeń klasy 4c Marek Ciureja zakwalifikował się do finału XII Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej "L'ART DE LA CUISINE MARTEL" 2014.

W konkursie udział weźmie 16 ekip kucharskich - młodych adeptów sztuki kulinarnej. Marek Ciureja, wraz z Wojciechem Matyszkiewiczem - pracownikiem restauracji - reprezentować będą Pałac Mierzęcin.
Uczestnicy konkursu wystąpią w czterech odsłonach na specjalnie przygotowanych stanowiskach, ustawionych na dziedzińcu Hotelu ZAMEK RYN.
Na przygotowanie każdego dania kucharze będą mieć 1 godzinę.

Finał konkursu odbędzie się w dniach 28.02 -02.03.2014r.

Gratulujemy i życzymy powodzenia w finale.
2014-02-24 00:00:00
Mam Haka na Raka 2014r - Chłoniak
W lutym 2014r. młodzież Zespołu Szkół Gastronomicznych brała aktywny udział w ogólnopolskiej kampanii "Mam Haka na Raka - Chłoniak". W skład zespołu o nazwie "Gastronomik" wchodziły następujące osoby:

Oliwia Zalewska,

Monika Kwiatkowska,

Oliwia Hepp

Ewelina Ganczar

Klaudia Taraszkiewicz

osoby pomagające:

Agata Gawłowicz,

Cezary Głowacki

Daniel Niedźwiedź

Uczestnicy promowali profilaktykę antynowotworową, w tym roku dotyczącą chłoniaka poprzez :



Stworzenie ulotek o chłoniaku, prezentacji multimedialnej, plakatów

Dzień Hakowicza odbył się w Centrum Handlowym "Askana", gdzie rozdawane były ulotki oraz zbierane podpisy "zachęcę jedną osobę do zrobienia badania profilaktycznego"

Uczniowie zaprezentowali również wiadomości o chłoniaku w Zespole Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp.; Zespole Szkół Odzieżowych w Gorzowie Wlkp., Wojewódzkim Ośrodku Medycyny Pracy (prowadząc prelekcję dla pielęgniarek).
2014-02-19 08:35:05
Eliminacje do IX Konkursu Matematycznego "Mistrz Rachunków" dla Zasadniczych Szkół Zawodowych.
W dniu 29 stycznia 2014r. w naszej szkole odbył się etap szkolny IX Konkursu Matematycznego "Mistrz Rachunków" pod Patronatem Lubuskiego Kuratora Oświaty dla Zasadniczych Szkół Zawodowych. Uczniowie toczyli bój o przejście do etapu wojewódzkiego, który odbędzie się 22 marca 2014r. W konkursie uczestniczyło 16 uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 3.

Uroczystego rozpoczęcia dokonała Pani Dyrektor Małgorzata Pawłowska, życząc sukcesów wszystkim uczestnikom. Konkurs podzielony był na dwa etapy: w części pierwszej uczniowie rozwiązywali zadania krótkie i zamknięte, a w części drugiej zadania dłuższe i otwarte.

Do etapu Wojewódzkiego IX Konkursu Matematycznego "Mistrz Rachunków" dla Zasadniczych Szkół Zawodowych Województwa Lubuskiego pod patronatem Lubuskiego Kuratora Oświaty zakwalifikowali się następujący uczniowie:

Gabriela Lubczyńska z klasy 2 kucharz,
Justyna Ulm z klasy 3 p,
Ewa Cwojdzińska z klasy 2p.

Uczniowie rezerwowi:

Mateusz Żyła z klasy 3 p
Patrycja Bętkowska z klasy 1 p

Serdeczne gratulacje dla zwycięzców. Życzymy sukcesów w etapie wojewódzkim.
2014-02-04 08:18:56
Dyrekcja Zespołu Szkół Gastronomicznych życzy:
Wszystkim Uczniom i Pracownikom szkoły wesołych, aktywnych, a przede wszystkim bezpiecznych ferii zimowych.

2014-01-31 15:50:47
Przedszkolaki w naszej szkole
W ramach zadań Zespołu ds. promocji zdrowia nasza szkoła nawiązała współpracę z gorzowskimi przedszkolami miejskimi. Współpraca, w formie warsztatów kulinarnych, miała na celu promocję zdrowych nawyków żywieniowych wśród dzieci w wieku 4 - 6 lat.

Na przełomie listopada i grudnia odwiedziły nas dzieci z czterech przedszkoli - przedszkola nr 7, nr 20, nr 29 i nr 30.

Zajęcia odbywały się w pracowniach technologicznych i polegały na przygotowaniu smacznych i zdrowych potraw, oczywiście przy dużym udziale dzieci.

Pomocą i doświadczeniem przedszkolakom służyli uczniowie klas 2a, 4c i 3a.

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji.



2014-01-14 08:16:26
Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy
Jak co roku od 8 lat w Zespole Szkół Gastronomicznych zagościł Sztab Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

2014-01-12 20:02:14
NASZ REGIONALNY SUKCES W OGÓLNOPOLSKIM KONKURSIE BHP
18 grudnia 2013r w Zespole Szkół Elektronicznych i Samochodowych w Zielonej Górze odbył się regionalny etap Ogólnopolskiego Konkursu PIP "Poznaj swoje prawa w pracy". Celem Konkursu jest popularyzowanie wiedzy dotyczącej bezpieczeństwa i przepisów prawa pracy wśród uczniów szkół ponadgimnazjalnych. W konkursie uczestniczyło 26 laureatów etapów szkolnych z 13 lubuskich szkół. Naszą szkołę reprezentowali : Kamila Woźniak z kl.1b i Bartosz Patycki z kl.1a.

Komisja konkursowa bardzo wysoko oceniła poziom wiedzy wszystkich uczestników. Trójka laureatów weźmie udział w dalszych zmaganiach podczas centralnego etapu Konkursu w Warszawie.

Z dumą informujemy, że wśród trójki laureatów znalazła się nasza uczennica KAMILA WOŹNIAK zajmując III miejsce. Obu naszym uczestnikom dziękujemy za udział i gratulujemy wysokich wyników, a Kamili życzymy sukcesu w Warszawie!!





2014-01-02 08:17:49
XIX OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ NA NAJLEPSZEGO UCZNIA W ZAWODZIE CUKIERNIK I PIEKARZ
ZAPRASZAMY NA

ETAP WOJEWÓDZKI

XIX OGÓLNOPOLSKIEGO TURNIEJU NA NAJLEPSZEGO UCZNIA W ZAWODZIE CUKIERNIK I PIEKARZ


pod patronatem

LUBUSKIEGO KURATORA OŚWIATY

Turniej odbędzie się 18.01.2014 r.

Temat przewodni - "MUZYCZNE INSPIRACJE".

Regulamin i dodatkowe informacje o turnieju można uzyskać na stronie internetowej głównego organizatora:

www.zsz5wroclaw.home.pl

W naszej szkole odbyły się eliminacje, w wyniku których w etapie wojewódzkim reprezentować nas będą następujący uczniowie:

  • w zawodzie cukiernik:
    1. Anna Szmytkowska - pracodawca: Jan Frank Cukiernia ŚNIEŻKA,
    2. Mateusz Szymański - pracodawca: Jacek Pawłowski Cukiernia SZARLOTKA,

    opiekun: Aldona Błauciak.

  • zawodzie piekarz:
    1. Mateusz Żyła - pracodawca: Marek Ostap Piekarnia,
    2. Adrian Pawlak - pracodawca: Piekarnia LEKS Sp. z o.o.
    3. Krystian Gapski - pracodawca: Jacek Różycki Piekarnia,

    opiekun: Barbara Piotrowska.



GRATULUJEMY i życzymy wielu wspaniałych "Muzycznych inspiracji".

2013-12-30 08:04:23
2013-12-20 18:51:34
Zaproszenie
Dyrekcja Zespołu Szkół Gastronomicznych
im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wlkp.
serdecznie zaprasza do wzięcia udziału w II edycji
Konkursu Gastronomicznego "Lubuskie smaki "


Regulamin konkursu







2013-12-20 16:59:33
TYDZIEŃ PRAW DZIECKA
W okresie 9 do 13 grudnia br. w naszej szkole odbywał się Tydzień Praw Człowieka, wśród podjętych działań przez Rzecznika Praw Ucznia Pani Anny Ciupki oraz grupy młodzieży z klas 3c, 3a i 2b na szczególną uwagę zasługiwały: szeroka kampania informacyjna przedstawiająca podstawowy katalog Praw Człowieka oraz system ochrony praw człowieka w Polsce i UE, przeprowadzenie ankiety, quizu pt. "Czy znasz swoje prawa?".

Najciekawszym jednak działaniem wskazanym przez uczniów naszej szkoły było spotkanie przedstawicieli klas z Pełnomocnikiem Komendanta Wojewódzkiej Policji ds. Ochrony Praw Człowieka kom. Markiem Waraksą. Podczas tego spotkania poruszano pojęcia takie jak: stereotyp, uprzedzenia, rasizm, dyskryminacja i tolerancja.

Wykład poparty był ciekawymi filmami. Ponadto Pan kom. M. Waraksa przybliżył młodzieży zadania instytucji krajowych i międzynarodowych stojących na straży praw człowieka oraz omówił wybrane przepisy regulujące te zagadnienie. Była również mowa o symbolach nienawiści, które często pojawiają się na murach w naszym mieście oraz w internecie.

Zapraszamy do obejrzenia galerii fotograficznej, prezentacji multimedialnej oraz do lektury artykułów i felietonów poświęconych naszej szkole:

1. http://www.gorzow.com/?action=glowna3&id=34575
2. http://www.lubuska.policja.gov.pl/prawaczlowieka/aktualnosci/item/3280-mlodziez-z-gorzowskiego-gastronomika-blizej-zagadnien-praw-czlowieka#!prettyPhoto



2013-12-16 00:00:00
GASTRO - STROIK 2013
W konkursie na świąteczny stroik bożonarodzeniowy "Gastro-stroik 2013" pierwsze miejsce zajęła klasa 2h.

Serdecznie gratulujemy !!!

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji.
2013-12-13 08:26:48
Stypendystka Naszej Szkoły
Dnia 04.12.2013 r. w Wojewódzkiej i Miejskiej Bibliotece Publicznej w Gorzowie Wlkp. odbyło się uroczyste wręczenie dyplomów stypendystom za rok szkolny 2012/2013.

W naszej szkole najlepszą uczennicą, stypendystką Prezesa Rady Ministrów została Karolina Suchecka z klasy 3a. Karolina uzyskała średnią ocen 4,83 i świadectwo z czerwonym paskiem. W województwie lubuskim takie stypendium uzyskało 109 uczniów.

Dyplomy wręczał Wojewoda Lubuski Jerzy Ostrouch. Oprócz dyplomu stypendyści otrzymają również gratyfikację finansową.

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
2013-12-08 07:48:14
Dzień Patrona
W dniu 13 listopada 2013r. w naszej szkole obchodziliśmy uroczysty Dzień Patrona.

Głównym celem tegorocznych obchodów było uczczenie 20 rocznicy śmierci Febronii Gajewskiej-Karamać, a przede wszystkim przybliżenie jej osoby jako człowieka wyjątkowo skromnego, o dużym zaangażowaniu społecznym, autorytetu w każdej dziedzinie - nie tylko kulinarnej.

W przeddzień uroczystości szkolnych przedstawiciele szkoły - nauczyciele i uczniowie - odwiedzili grób Febronii Gajewskiej-Karamać, złożyli kwiaty i zapali znicze.

Część oficjalna rozpoczęła się uroczystym złożeniem ślubowania przez uczniów klas pierwszych.

W dalszej części obchodów uczniowie naszej szkoły zaprezentowali ciekawe plakaty nawiązujące do życiowego motta patronki: "Aby być zdrową i wiecznie młodą trzeba iść spać o 22, wstawać o 6 rano, nie palić, nie pić alkoholu, jadać nie za wiele, ale dużo pracować dla innych ludzi...". Odbył się również quiz wiedzy o patronce oraz wystawa i degustacja pysznych jesiennych surówek. Najlepsza w konkurencjach okazała się klasa 3 o. Prowadząca tę uroczystość klasa 2 k, urozmaiciła obchody scenką: "Humor z zeszytów szkolnych".

Nasza patronka Febronia Gajewska-Karamać stała się tego dnia bliższa nam wszystkim.
2013-12-02 11:32:03
UWAGA ! UWAGA ! UWAGA !
W naszej szkole rusza kolejna edycja akcji

" ZIMNO MOKRO JEST W SCHRONISKU,
WIĘC POMÓŻMY KOTU...PSISKU"
,

mająca na celu zbiórkę darów, które zostaną przekazane podopiecznym schroniska dla zwierząt przy ulicy Fabrycznej.

Jeśli w jakiś sposób chcesz pomóc zwierzętom, włącz się do akcji, w której zbieramy karmę dla psów i kotów oraz stare koce, kołdry, ręczniki, głębokie miski.

Zbiórka odbędzie się w dniach od 2 do 6 GRUDNIA w holu naszej szkoły.

2013-11-30 13:43:52
Sklepiki Szkolne - Zdrowa Reaktywacja
Nasza szkoła wzięła udział w konkursie "Sklepiki Szkolne - Zdrowa Reaktywacja". Jest to konkurs zorganizowany przez Fundację Banku Ochrony środowiska przy wsparciu MEN i ma on na celu propagowanie zdrowego stylu życia. Udział w tym konkursie polega na przygotowaniu i przeprowadzeniu przez szkoły projektów promocji zasad zdrowego odżywiania oraz przebudowy sklepików szkolnych w taki sposób, aby zapewniały dostęp do zdrowych przekąsek i pełnowartościowych produktów. W całą akcję włączyli się uczniowie klasy 3c i 3a, przedstawiciel Rady Rodziców oraz Samorządu Uczniowskiego.

Najlepsze projekty zostały nagrodzone grantami. My również otrzymaliśmy nagrodę, którą wykorzystamy na modernizację sklepiku. Gratulujemy!!!

Fotorelacja

2013-11-16 08:30:30
Wycieczka do Poznania
W dniu 24.10.2013r. uczniowie naszej szkoły wybrali się na wycieczkę do Poznania. Głównym celem wyjazdu była wizyta w palarni kawy Strauss Cafe Poland Sp. z o. o. w Swadzimiu koło Poznania. Firma, znana głównie z kawy firmowanej znakiem MK Cafe w segmencie HoReCa (rynek gastronomiczny), zajmuje pozycję lidera oraz jest także jednym z czołowych dostawców kawy i urządzeń do jej parzenia. Podczas wizyty młodzież zwiedziła zakład produkcyjny, wysłuchała prezentacji na temat misji firmy, sposobów palenia kaw, jej rodzajów, budowy ekspresów. Uczniowie uczestniczyli również w pokazie baristycznym, próbowali samodzielnie przygotowywać różne rodzaje kaw a także brali udział w tematycznym quizie(czekamy na obiecane nagrody). 3* hotel HP Park Poznań, usytuowany nad brzegiem jeziora Malta zainteresował naszych uczniów ze względu na przepiękne położenie- zwłaszcza podobała się restauracja Panorama- zlokalizowana nad samym jeziorem, zachęcająca swoją atrakcyjną lokalizacją do spędzenia tam miłych chwil. Młodzież zapoznała się z kompleksową ofertą hotelu , jednego z trzech obiektów funkcjonujących w Polsce -HP Park Poznań, HP Park Olsztyn, HP Park Plaza Wrocław.

Fotorelacja

2013-11-16 08:28:29
Konferencja podsumowująca warsztaty wielokulturowości zorganizowana w ramach obchodów Roku Wielokulturowości Miasta Gorzowa Wlkp.
24 października 2013 r. w Wojewódzkiej i Miejskiej Bibliotece Publicznej podsumowano projekt fundacji "Czysta Woda". Warsztaty Wielokulturowości zorganizowano w ramach Roku Wielokulturowości Miasta Gorzowa Wlkp. Uczestnicy spotkania mieli okazję zapoznać się z bogactwem tradycji i kultur , które tworzą wyjątkową mozaikę kulturową naszego miasta.

Uczniowie naszej szkoły prezentowali kulturę i tradycje mieszkańców Kresów Wschodnich pochodzących z Polesia, czyli Poleszuków. Przy współpracy z Towarzystwem Miłośników Polesia przygotowaliśmy stoisko, na którym można było zobaczyć oryginalne narzędzia rolnicze i stolarskie, typową odzież i obuwie poleskie oraz naczynia codziennego użytku . Gości odwiedzających nasz stoisko częstowaliśmy tradycyjna poleską potrawą - babą ziemniaczaną oraz ciastem drożdżowym i szarlotką z landsberska renetą. Aby przybliżyć uczestnikom konferencji Polesie przygotowaliśmy prezentację multimedialną oraz poleski taniec ludowy.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z konferencji.

Fotorelacja

2013-11-16 08:11:57
TRZYMAJ FORMĘ
Działania podjęte w roku szkolnym 2013/2014 mają na celu propagowanie zdrowego stylu życia i promowanie w środowisku szkolnym sportu i rekreacji ruchowej jako formy spędzania wolnego czasu oraz zachęcanie do ruchu na świeżym powietrzu...
2013-11-06 07:10:03
Skład Samorządu Uczniowskiego:




Opiekunowie SU:

- Paweł Cierach
- Iwona Stelmarczyk
- Anna Ciupka: opiekun Rzecznika Praw Ucznia
2013-11-03 06:33:36
Konkurs "Zgotuj sobie sukces"
Miło nam poinformować, że dwa nasze zespoły zostały zakwalifikowane do półfinałów V edycji konkursu "Zgotuj sobie sukces 2013".

W Warszawie reprezentować nas będą:

1. Bartosz Lenkiewicz z klasy 4c i Dawid Szukała z klasy 3c (opiekun Dawid Szkudlarek).
2. Izabela Bartuzi i Julita Kopyściańska z klasy 3c (opiekun Michał Rejniak).

Półfinały odbędą się 14 listopada 2013 roku w MAKRO Centrum Rozwoju Firm HoReCa .

Życzymy powodzenia!

2013-10-28 05:41:37
Przepis na sukces na rynku pracy !
Aktualny etap realizacji projektu
Celem projektu jest: podniesienie poziomu i jakości kształcenia w Zespole Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp. w województwie lubuskim, prowadzącego kształcenie zawodowe, poprzez udział 264 uczniów/ic (148 kobiet, 116 mężczyzn) w Programie Rozwojowym szkoły do kwietnia 2015 r.

Fotorelacja
2013-10-22 10:29:14
16 października jest Europejskim Dniem Przywracania Czynności Serca.
Pierwsza pomoc - nagłe zatrzymanie krążenia

Film powstał pod patronatem merytorycznym Polskiej Rady Resuscytacji (www.prc.krakow.pl), przy wsparciu Urzędu Miasta Krakowa oraz fundacji "Ratuj Życie" (www.ratujzycie.eu), w ramach Europejskiego Dnia Przywracania Czynności Serca.

2013-10-16 10:03:08
Gastronomik w Centrum Sztuki Współczesnej
2013-10-16 09:23:54
Nowoczesne kształcenie zawodowe-szansą na europejskim rynku pracy
2013-10-14 08:31:38
ŚWIATOWY DZIEŃ TURYSTYKI W ZSG
Dnia 09.10.2013 po raz pierwszy w naszej szkole obchodziliśmy Światowy Dzień Turystyki.Klasą odpowiedzialną za przebieg uroczystości była klasa II technik hotelarstwa. Światowy Dzień Turystyki to święto obchodzone corocznie 27 września ,począwszy od roku 1980.Ideą obchodów jest podniesienie świadomości, podkreślenie roli turystyki i pokazanie jej wpływu na społeczne, kulturowe , polityczne i ekonomiczne wartości na całym świecie .Klasa IIH przygotowała ciekawe prezentacje na temat sześciu wybranych państw świata: Francji, Chin, Indii, Włoch, Grecji i Hawajów, których treść posłużyła do przygotowania tematycznego quizu. Zwycięską klasą ,pośród wszystkich klas pierwszych biorących udział w quizie, po niezwykle emocjonującej dogrywce- została klasa I piekarz. Uczniowie IIH prezentowali również stroje charakterystyczne dla wybranych państw oraz przygotowali poczęstunek z wykorzystaniem dań typowych dla kuchni tych narodów. Uczestnictwo w obchodach Dnia Turystyki pozwoliło uczniom poznać kulturę innych narodów i poszerzyć wiedzę na temat różnic kulturowych na świecie.

Fotorelacja

2013-10-10 21:21:35
Hiszpania nie tylko od kuchni
W dniach 15-21 września 2013 r. czterech nauczyciele przedmiotów zawodowych oraz przedstawicielka WZDZ wzięli udział w wizycie studyjnej do Hiszpanii. Program wizyty umożliwił poznanie hiszpańskich partnerów projektu, miejsc praktyk: szkół gastronomicznych, restauracji i hoteli w Walencji i San Sebastian oraz największego i najstarszego targu Walencji z regionalnymi produktami, zakładów produkujących regionalne produkty tj. szynki dojrzewające Serrano, kiełbasę chorizo, Centrum Culinary Basc -nowoczesny uniwersytet gastronomiczny i Centrum Inowacji Technicznych w San Sebastian. Dużą atrakcją i niespodzianką była wizyta w Restauracji Arzak, która od 1989 roku posiada 3 gwiazdki Michalina. Mieliśmy szczęście osobiście spotkać wnuka pierwszych właścicieli Juana Marię Arzaka i jego córkę Elenę.

Wszyscy uczestnicy wizyty byli pod wielkim wrażeniem gościnności hiszpańskich partnerów oraz mieli także możliwość poznania kultury, historii i przepięknych krajobrazów od Walencji do San Sebastian oraz co najważniejsze oryginalnych smaków tradycyjnej i nowoczesnej kuchni hiszpańskiej. Wiedza zdobyta w trakcie wizyty studyjnej zostanie wykorzystana do opracowania modelowych rozwiązań programowych kształcenia w zakresie gastronomii na bazie kuchni śródziemnomorskiej, która jest podstawą projektu "Hiszpania nie tylko od kuchni". Wypracowany modelowy program będzie wykorzystany w kolejnych działaniach projektowych: kursach, warsztatach i stażach przygotowanych dla naszych uczniów.

Przygodę z "Hiszpanią nie tylko od kuchni " rozpoczęli nauczyciele ale kontynuować będą dalej uczniowie, dla których projekt stworzył wiele możliwości wszechstronnego rozwoju, zdobycia nowej wiedzy i umiejętności zawodowych, integracji i poznania ciekawych miejsc i ludzi.

Irena Wachowiak
Specjalista ds. promocji, rekrutacji i koordynacji zajęć projektu "Hiszpania nie tylko od kuchni"


Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego realizowanego w ramach działania 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego

Zapraszamy do fotogalerii

2013-10-01 05:46:11
Zajęcia turystyczno - rekreacyjne
Nad jeziorem Lipie w Długiem odbyły się pierwsze w tym roku szkolnym zajęcia turystyczno - rekreacyjne w ramach godziny wf do wyboru.

Uczniowie wspinali się, strzelali z repliki karabinu AKM, strzelali z łuku, pływali kajakami jak i pod żaglami. Program zajęć był bardzo atrakcyjny, intensywny i wyczerpujący, ale wart wysiłku, co można łatwo zaobserwować po uśmiechu uczestników zarejestrowanym na zdjęciach z zajęć.

Serdecznie zapraszamy do fotogalerii.



2013-09-29 08:28:02
Nowoczesne kształcenie zawodowe - szansą na europejskim rynku pracy.
Materiał TVP - Gorzów Wielkopolski.
2013-09-20 05:57:09
LIST GRATULACYJNY
2013-09-19 05:50:16
Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo
Już wyjechali !!!

Grupa 23 uczniów klas technik organizacji usług gastronomicznych pod opieką Pani Anny Ciupki i Małgorzaty Ciechanowicz-Budny wyjechała na czterotygodniową praktykę do Niemiec w związku z realizacją projektu systemowego "Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo"
, realizowanego przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego - Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki na zasadach Programu Leonardo da Vinci będącego częścią Programu Uczenie się przez całe życie", pt. "Nowoczesne kształcenie zawodowe - szansą na europejskim rynku pracy".

Staż odbywał się w restauracjach, kawiarniach i hotelach we Frankfurcie nad Odrą. Pobyt uczniów był w całości sfinansowany przez Narodową Agencję Programu Leonardo da Vinci.


Uczestnicy przed wyjazdem do Niemiec brali udział w intensywnym kursie języka niemieckiego, poznawali historię i kulturę kraju naszych sąsiadów. Podczas praktyki uczniowie ucząc się i pracując zdobyli wiele umiejętności pozwalających uzyskać im cenne certyfikaty, wykonali prezentacje multimedialne a także uzyskali międzynarodowy certyfikat "EUROPASS MOBILNOŚĆ".

Majowy pobyt w Niemczech to nie tylko była nauka i praca, ale także możliwość poznania nowych ludzi, nawiązania kontaktów zawodowych i zwiedzanie ciekawych miejsc.

Już teraz zapraszamy na wystawę zdjęć z pobytu grupy. Najciekawsze zdjęcia i filmiki zamieściliśmy również na naszej stronie internetowej.

2013-09-16 15:53:42
ORGANIZACJA SZKOLENIA PRAKTYCZNEGO
ROK SZKOLNY 2013/2014
2013-09-10 00:00:00
POMOC MATERIALNA DLA UCZNIÓW
ROK SZKOLNY 2013/2014
2013-09-10 00:00:00
Projekt - Hiszpania nie tylko od kuchni
Cel projektu: podniesienie poziomu i jakości kompetencji zawodowych uczniów i uczennic Zespołu Szkół Gastronomicznych w zawodzie kucharz poprzez adaptację rozwiązań technologicznych wykorzystywanych w kształceniu gastronomicznym w Hiszpanii na bazie kuchni śródziemnomorskiej poprzez udział w programach rozwojowych.

2013-09-01 12:28:57
Obraz dla menu
Biuletyn Informacji Publicznej:
Menu strony :
Obraz dla menu
Obraz dla menu