9 grudnia 2021 r. uczniowie Gastronomika po raz kolejny uczestniczyli w Jarmarku Bożonarodzeniowym w Berlinie, który przyciąga turystów z wielu krajów. Celem wyjazdu było poznanie bogatej historii, kultury i zabytków stolicy Niemiec.
W programie wycieczki znalazło się m.in. obejrzenie Reichstagu, spacer spod Bramy Brandenburskiej Aleją Unter den Linden, zwiedzanie Muzeum Historii Naturalnej oraz wystawy nowoczesnych i zabytkowych aut w Classic Remise.
W muzeum młodzież mogła podziwiać największe niemieckie zbiory z dziedziny zoologii, paleontologii i mineralogii. Największą uwagę zwiedzających zyskały: najsłynniejszy eksponat – szkielet brachiozaura brancai o wysokości ponad 13 m oraz berliński egzemplarz „pierwszego ptaka” archaeopteryksa .
Uczestnicy odwiedzili także jedną z najznamienitszych berlińskich czekoladziarni – Rausch Schokoladenhaus, gdzie podziwiali wspaniałe ekspozycje z czekolady.
Oczywiście na tradycyjnym Weihnachtsmarkt nie mogło zabraknąć straganów oferujących lokalne specjały kulinarne takie jak: owoce w czekoladzie, prażone orzechy, pieczone kasztany, korzenne pierniki oraz currywurst. Poszukiwacze ozdób tradycyjnych mogli również zobaczyć i nabyć przepiękne i misternie wykonane wyroby rękodzielnicze, m.in.: drewniane zabawki, przepiękne szklane bombki oraz girlandy.