Szkolenie cukierniczo-językowe

Zespół Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp. był organizatorem kolejnego działania,  wspólnego  szkolenia cukierniczo-językowego  z udziałem partnerów ze strony polskiej i niemieckiej w dniach 20.05-24.05.2019r. w ramach projektu „Transgraniczna edukacja na rzecz branży gastronomicznej i spożywczej polsko-niemieckiego pogranicza ”programu Interreg VA. Pięciodniowe szkolenie  cukiernicze z zakresu wybranych umiejętności w zawodzie cukiernik przeprowadził pan Piotr Sosnowski, właściciel firmy KEJK a odbiorcami szkolenia była 16 osobowa grupa polskich i niemieckich uczestników.

Pierwszy dzień szkolenia pozwolił uczniom na doskonalenie umiejętności dekorowania tortów masą cukrową (na atrapie). Ćwiczenia polegały na barwieniu masy cukrowej, powlekaniu tortu masą cukrową  oraz przygotowaniu figurek, kwiatów i drobnych dekoracji.

Tematem przewodnim drugiego dnia zajęć był karmel. Uczestnicy przygotowywali, barwili , aromatyzowali i przeciągali karmel .Wszystkich zachwyciła możliwość własnoręcznego przygotowania cukierków ze wzorkiem w środku oraz przygotowanie przepięknych kwiatów z karmelu. Każdy uczestnik  wyszedł ze szkolenia z paczuszką własnoręcznie stworzonych słodkości.

Kolejne dwa dni szkolenia obfitowały w nie mniej interesujące zagadnienia. Młodzież malowała formy do pralin ,temperowała czekoladę, przygotowywała korpusy, ganachy, nadzienia do pralin i trufli, zamykała praliny ,przygotowywała trufle, oblewała praliny krojone  oraz tworzyła proste dekoracje z czekolady.

Zakończeniem pięciodniowego szkolenia był dzień poświęcony  deserom. Powstawały: panna cotta, pudding daktylowy, tarta czekoladowa, tarta angielska z gałka muszkatołową i mus mango maracuja.

No cóż, palce lizać i  pozazdrościć uczestnikom tak profesjonalnego i ciekawego szkolenia.

Szkoleniu zawodowemu towarzyszyły każdego dnia zajęcia z języka niemieckiego dla grupy polskiej i z j. polskiego dla grupy niemieckiej skupiające się na poszerzeniu wiedzy z języka obcego zawodowego  z branży cukierniczej.

Podczas szkolenia zaplanowano także zajęcia sportowo-rekreacyjne w ośrodku żeglarskim nad jeziorem Długie. Uczestnicy pływali  na żaglówce i kajakach, a dzień zakończyli ogniskiem  z pieczonymi kiełbaskami i ziemniakami.

Polska grupa zaprosiła niemieckich gości do szkolnej kawiarenki, czyli Studia Kulinarnego Gastronomika, gdzie wszyscy spędzili miłe chwile przy wybornym cieście i kawie przygotowanej przez managera sali pana  Dawida Tillmanna.

Piękna pogoda która towarzyszyła uczestnikom, pozwoliła na zorganizowanie wyjazdu do ogrodu dendrologicznego w Przelewicach, gdzie feeria barw kwitnących roślin zachwyciła zwiedzających.

Szkolenie cukierniczo-językowe zostało bardzo dobrze ocenione przez uczestników.

Udział w szkoleniu został potwierdzony certyfikatami.

20190523_174521 20190523_165625 20190523_174526 20190523_164630 20190522_173728 20190522_173712 20190522_172954 20190521_192225 20190521_192248 20190521_191925 20190521_172314 20190521_171246 20190521_170806