Warsztaty cukiernicze

Dnia 26 i 27 lutego 2019 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych odbyło się kolejne wspólne przedsięwzięcie z udziałem partnerów ze strony polskiej i niemieckiej w ramach projektu „Transgraniczna edukacja na rzecz branży gastronomicznej i spożywczej polsko-niemieckiego pogranicza” programu Interreg VA. Tym razem młodzież z obu państw  uczestniczyła w  dwudniowych warsztatach cukierniczych przeprowadzonych przez pana Piotra Sosnowskiego, właściciela firmy KEJK.

Pierwszego dnia uczniowie skupili się na przygotowaniu insertów do tortów i monoporcji, produkcji  musów i kremów,  wypiekaniu  ciast kruchych,  ciast brownie bez mąki, ptysi z kruszonką, biszkoptów oraz składaniu wyrobów i  ich mrożeniu.

Dzień drugi warsztatów był niemniej fascynujący i pozwolił uczniom na udział w przygotowaniu polewy czekoladowej, tworzeniu i barwieniu glacage,  czyli połyskującej polewy i  oblewaniu nią wyrobów, zamszowaniu wyrobów,  tj. sprayowaniu zamrożonego produktu mieszaniną masła kakaowego, czekolady i barwników, przygotowaniu dekoracji czekoladowych, gąbki biszkoptowej oraz  dekorowaniu wyrobów.

Efekty prac zaskoczyły wszystkich i wzbudziły zachwyt społeczności szkolnej, która tłumnie przybyła na słodką prezentację.

Uczestnicy spotkań  otrzymali  zaświadczenia potwierdzające udział  w  warsztatach.

12 30 15 13 1 DZIEŃ (21)2 DZIEŃ (16)2 DZIEŃ (15)2 DZIEŃ (13)2 DZIEŃ (12)2 DZIEŃ (11)2 DZIEŃ (70)2 DZIEŃ (69)2 DZIEŃ (65)2 DZIEŃ (59)2 DZIEŃ (46)2 DZIEŃ (43)