Drugie spotkanie grupy autorskiej

projlogo

 

Spotkanie grupy autorskiej „Opracowanie  transgranicznego modułowego pakietu dydaktycznego dla zawodu kucharz”

 

Dnia 9 listopada 2018 r. w QualifizierungsCentrum der Wirschaft GmbH w Eisenhuttenstadt odbyło się spotkanie robocze uczestników projektu ze strony polskiej i niemieckiej .Do prac nad pakietem dydaktycznym doskonalącym umiejętności praktyczne w zawodzie kucharz zaproszono nauczycieli zawodu i pracodawców z Polski i Niemiec. Po części oficjalnej – powitaniu i przedstawieniu uczestników spotkania – rozpoczęto prace w grupach, zgodnie z ustalonym programem.

Zajęcia w grupach podzielone zostały na dwa etapy, w trakcie których zostały wypracowane i zaprezentowane propozycje działań i efektów do zadania  projektu – „Warsztaty kucharz dla 16 uczniów, w tym 8 Polaków i 8 Niemców w miesiącu grudniu 2019 r.” oraz do zadania  projektu – ”Szkolenie gastronomiczno-językowe dla zawodu kucharz dla 16 uczniów, w tym 8 Polaków i 8 Niemców w miesiącu lutym 2019 r.”.

Zgodnie z zaplanowaną w projekcie tematyką warsztatów: „Kreatywna regionalna kuchnia” – 2 spotkania po 8 godz. – uczestnicy spotkania zaproponowali działania umożliwiające wykorzystywanie nowoczesnych technik gotowania (np. souse vide, wykorzystanie kuchni molekularnej).

Zgodnie z zaplanowaną w projekcie tematyką 5-dniowego  szkolenia: „Regionalne spotkanie Outdoor Koch Event”, uczestnicy wypracowali program obejmujący różnorakie sposoby przygotowania potraw regionalnych  w warunkach plenerowych.

Celem nadrzędnym prac było opracowanie transgranicznego pakietu dydaktycznego doskonalącego umiejętności praktyczne oczekiwane przez pracodawców i zaproponowanie takich działań, które wyposażą uczniów w nową wiedzę i umiejętności a także sprzyjają wyrównaniu standardów edukacyjnych po obu stronach Odry.