Krzysztof Przesmycki finalistą XX Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności :)

Dnia 24 listopada 2017  w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu odbył się etap okręgowy XX Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności, której organizatorem jest Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu i Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.

 

Naszą szkołę w eliminacjach reprezentowali następujący uczniowie:

Weronika Miklaszewska

Paulina Pikuła

Krzysztof Przesmycki

Kamila Suska

Wiktoria Wyrębska

Paulina Wysoczańska

 

W eliminacjach udział wzięło 35 uczniów z 10 szkół. Zmagania odbywały się w dwóch etapach. Pierwszy etap polegał na rozwiązaniu testu zawierającego pytania  z następujących bloków:

  • blok przetwórczy
  • blok analityczny
  • blok ekonomiczny
  • blok techniczny

Następnie ośmiu uczestników z największą ilością punktów (wśród nich uczeń naszej szkoły – Krzysztof Przesmycki) zostało zakwalifikowanych do części ustnej, w której każdy z nich musiał odpowiedź na trzy pytania problemowe z następujących bloków: przetwórczego, analitycznego i ekonomicznego.

 

W wyniku przeprowadzonych eliminacji Krzysztof Przesmycki zajął II miejsce, w związku z czym zakwalifikował się do etapu centralnego, który odbędzie się w Poznaniu w dniach 15-16 marca 2018.

 

Wszystkim uczniom serdecznie dziękujemy za godnre reprezentowanie naszej szkoły, a Krzysztofowi gratulujemy  sukcesu i życzymy powodzenia w eliminacjach centralnych.