Festiwalu Lubuskich Smaków

19 kwietnia 2016  Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać zorganizował “Festiwal Lubuskich Smaków“ i odbywającą się w jego ramach IV edycję Konkursu Gastronomicznego.

W tym roku tematem przewodnim było wykonanie dowolnej potrawy z wykorzystaniem surowców: polędwiczki z indyka, chrzanu i warzywa sezonowego wybranego przez uczestnika oraz potrawy obowiązkowej “Amuse bouche” w formule Black Box.

Patronat nad “Festiwalem Lubuskich Smaków” objął:

Wojewoda Lubuski , Marszałek Województwa Lubuskiego ,

Lubuski Kurator Oświaty oraz Prezydent Miasta Gorzowa Wlkp.

 

Do zmagań konkursowych przystąpiło osiem szkół z 5 województw:

województwa lubuskiego, wielkopolskiego, dolnośląskiego, pomorskiego i zachodniopomorskiego.

 

Potrawy konkursowe oceniało jury degustacyjne i techniczne w składzie:

– Joanna Ochniak – przewodnicząca jury degustacyjnego

– Iwona Niemczewska

– Krzysztof Marciniak

– Łukasz Konik

– Małgorzata Świątek – członek jury wyłoniony drogą losowania

– Dawid Szkudlarek – przewodniczący jury technicznego

– Bartłomiej Pawlikowski

 

Po  kilkugodzinnych zmaganiach jury degustacyjne i techniczne wyłoniło zwycięzców:

Zwycięzcy:

  • I miejsce – Tomasz Haczkowski, uczeń Zespołu Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich
    w Kołobrzegu, opiekun Agnieszka Raducha,
  • II miejsce – Kacper Serafińczuk, uczeń Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich

w Gdańsku, opiekun Renata Król-Klusek,

  • III miejsce – Dariusz Serkis, uczeń Zespołu Szkół Gastronomicznych

w Gorzowie Wlkp., opiekun Michał Rejniak.

 

Wyróżnienia:

– Bartłomiej Brzozowski  Zespół Szkół Rolniczych Centrum  Kształcenia Ustawicznego

w  Kościelcu, opiekun Katarzyna Hryciuk,

–  Karolina Michalak, Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego

w Zielonej Górze, opiekun Mateusz Halkowicz,

–  Marta Rodak, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego

w Kamieniu Małym, opiekun Kinga Gniady,

–  Klaudia Stachowiak, Zespół Szkół Ekonomicznych im.Jana Pawła II

w Głogowie, opiekun Małgorzata Świątek,

– Patryk Bezrąk, Zespół Szkół Zawodowych w Szprotawie, opiekun Mirosława Bobrowicz,

 

 Nagrody w konkursie :

I miejsce

Uczeń: Staż w Akademii kulinarnej Farutex

Czek 1000,- ufundowany przez Hotel FADO w Gorzowie

Nagroda pieniężna w wysokości 100 zł oraz warsztaty kulinarne z wykorzystaniem produktów regionalnych – ufundowane przez Grażynę Dereń

Opiekun: Voucher na pobyt w Uzdrowisku Konstancin Zdrój ufundowany

przez Łukasza Konika

Statuetka+ nagrody rzeczowe

 

II miejsce

Uczeń: Staż w Restauracji „Po drugiej stronie lustra” w Szczecinie

u Iwony Niemczewskiej

Statuetka+ nagrody rzeczowe

 

III miejsce

Uczeń: nagrody rzeczowe ufundowane przez Piekarnię Szwajcarską

Statuetka+ nagrody rzeczowe.

 

Podczas festiwalu szkoła była miejscem wielu interesujących wydarzeń. Uczniowie byli świadkami pokazu kuchni molekularnej Łukasza Konika. Krzysztof Marciniak zaprezentował  technikę sous vide i jej zastosowanie w nowoczesnej gastronomii. Wysłuchali  historii Iwony Niemczewskiej, która zakochała się w kuchni francuskiej, porzuciła zawód prawnika i otworzyła w Szczecinie restaurację „Po drugiej stronie lustra”. Uczestniczyli również w ciekawych wywiadach  z Joanną Ochniak  i Klaudiuszem Balcerzakiem – ludźmi sukcesu w branży  gastronomia i produkcja spożywcza. Producenci produktów regionalnych prezentowali swoje wyroby – można było zdegustować i nawiązać współpracę.