ARCHIWUM |
Erasmus+ w Gastronomiku – relacja z pobytu w Hiszpanii
W ramach programu Erasmus + realizowany jest w Zespole Szkół Gastronomicznych dwuletni projekt pod tytułem ”Europejskie kompetencje szansą na sukces”.
W ubiegłym tygodniu 16 uczniów z III klas Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powróciło z czterotygodniowego pobytu w Hiszpanii. Do Walencji uczniowie pojechali dzięki współpracy z partnerem hiszpańskim – firmą Europa Movilidad Estudiantil. Nasza młodzież odbywała praktykę zawodową w renomowanych hotelach i restauracjach Walencji:
- Hotel Balneario Las Arenas 5* – Iwona Maciejczuk, Anita Pogorzelska, Magdalena Wojtal, Jessica Surma
- Hotel Best Western Albufera 4* – Magdalena Wojtal, Jessica Surma, Marta Pasek, Bartosz Patycki
- Restaurante Q 'Tomas –Katarzyna Sicińska, Karolina Sobczyńska, Dawid Januszkiewicz, Antoni Świrepo
- Restaurante MuVim – Katarzyna Zielińska
- Restaurante Delicat – Marcin Chorążak
- Restaurante La Sucursal – Krzysztof Kaźmierczak, Michał Żurawicz
- Restaurante Mercatbar- Weronika Albrecht
- Restaurante El Poblet – Barbara Dzidowska
Warto dodać, że La Sucursal i El Poblet to bardzo dobre restauracje w swojej kategorii, odznaczone gwiazdkami Michelina.
Udział w praktykach zawodowych pozwala na zdobywanie nowych doświadczeń ukierunkowanych na kuchnię międzynarodową, rozwija dotychczasowe umiejętności zawodowe, poszerza horyzonty, umożliwia doskonalenie słownictwa zawodowego w języku angielskim. Uczniowie stają się pewniejsi siebie, wzmacniają swój rozwój osobisty. Udział w praktyce traktowany jest jako ogromne wyróżnienie i wyjątkowa nagroda, oczywiście po spełnieniu wymogów rekrutacyjnych stawianych przez założenia projektu.
Praktyki w ramach programu Erasmus+ w całości finansowane są ze środków Unii Europejskiej. Uczniowie mieli zagwarantowany przelot liniami Air France z miedzy lądowaniem w Paryżu, dodatkowe ubezpieczenie, zakwaterowanie w apartamentach 4* Hotelu Best Western Albufera, wyżywienie w restauracji Hotelu Best Western Albufera, transport lokalny, program kulturowy, kieszonkowe, opiekę pedagogiczną opiekunów z Polski oraz nadzór merytoryczny partnera hiszpańskiego.
Wiedza, umiejętności oraz zaangażowanie w wypełnianie powierzonych obowiązków ( mimo braku znajomości języka hiszpańskiego) naszych uczniów, zostały bardzo wysoko ocenione przez hiszpańskich pracodawców, co znalazło odzwierciedlenie w końcowych notach i opiniach.
Program kulturowy zorganizowany w czasie wolnym od pracy był niezwykle interesujący: uczniowie zwiedzili miedzy innymi Miasto Kultury i Sztuki, w którym znajduje się największe w Europie oceanarium i delfinarium, obejrzeli bardzo dokładnie „Muzeum Ognia”( chyba wszystkie eksponaty zostały sfotografowane), podziwiali Muzeum Ceramiki zlokalizowane w najpiękniejszym budynku w Walencji, odwiedzili Benidorm nazywany „Manhattanem Europy”, przepiękną Alteę, smakowali różne rodzaje czekolady w rodzinnej fabryce czekolady Valor ,spacerowali po Starym Mieście w Walencji oraz zażywali kąpieli w Morzu Śródziemnym.
Uczniowie biorący udział w praktykach zagranicznych uzyskują certyfikaty Europass Mobility, ECVET, zaświadczenia oraz indywidualne karty oceny praktyk.
Kolejnym etapem projektu będzie praktyka w Niemczech, w Lipsku skierowana da uczniów klasy II w zawodzie technik hotelarz w terminie maj/czerwiec 2016 r.
2015-11-09 | Autor: Anna Ciupka |
Wstecz |
ARCHIWUM |