ARCHIWUM

Erasmus+ w Gastronomiku – relacja z pobytu w Hiszpanii


W ramach programu Erasmus + realizowany jest w Zespole Szkół Gastronomicznych dwuletni projekt pod tytułem ”Europejskie kompetencje szansą na sukces”.

 

W ubiegłym tygodniu 16 uczniów z III klas Technikum w zawodzie technik  żywienia i usług gastronomicznych powróciło z czterotygodniowego pobytu w Hiszpanii. Do Walencji uczniowie pojechali dzięki współpracy z partnerem hiszpańskim – firmą Europa Movilidad  Estudiantil. Nasza młodzież odbywała praktykę zawodową w renomowanych hotelach  i restauracjach Walencji:

  • Hotel Balneario Las Arenas 5* –  Iwona Maciejczuk, Anita Pogorzelska, Magdalena Wojtal, Jessica Surma
  • Hotel Best Western Albufera  4* – Magdalena Wojtal, Jessica Surma, Marta Pasek, Bartosz Patycki
  • Restaurante Q 'Tomas –Katarzyna Sicińska, Karolina Sobczyńska, Dawid Januszkiewicz, Antoni Świrepo
  • Restaurante MuVim – Katarzyna Zielińska
  • Restaurante Delicat – Marcin Chorążak
  • Restaurante La Sucursal  – Krzysztof Kaźmierczak, Michał Żurawicz
  • Restaurante Mercatbar- Weronika Albrecht
  • Restaurante El Poblet – Barbara Dzidowska

 

Warto dodać, że  La Sucursal i El Poblet  to bardzo dobre  restauracje w swojej kategorii, odznaczone gwiazdkami Michelina.

 

Udział w praktykach zawodowych pozwala na zdobywanie nowych doświadczeń  ukierunkowanych na kuchnię międzynarodową, rozwija dotychczasowe umiejętności zawodowe,  poszerza horyzonty, umożliwia  doskonalenie słownictwa zawodowego w języku angielskim. Uczniowie stają się pewniejsi siebie, wzmacniają swój rozwój osobisty. Udział   w praktyce  traktowany jest jako ogromne wyróżnienie i wyjątkowa nagroda, oczywiście po spełnieniu wymogów rekrutacyjnych stawianych przez założenia projektu.

 

Praktyki w ramach programu Erasmus+ w całości finansowane są ze środków Unii Europejskiej. Uczniowie mieli zagwarantowany przelot liniami Air France z miedzy lądowaniem w Paryżu, dodatkowe ubezpieczenie, zakwaterowanie w apartamentach 4* Hotelu Best Western Albufera, wyżywienie  w restauracji Hotelu Best Western Albufera, transport lokalny, program kulturowy, kieszonkowe, opiekę pedagogiczną opiekunów  z Polski oraz nadzór merytoryczny partnera hiszpańskiego.

 

Wiedza, umiejętności oraz zaangażowanie w wypełnianie powierzonych obowiązków ( mimo braku znajomości języka hiszpańskiego) naszych uczniów, zostały bardzo wysoko ocenione przez hiszpańskich pracodawców, co znalazło odzwierciedlenie w końcowych notach  i opiniach.

Program kulturowy zorganizowany w czasie wolnym od pracy był niezwykle interesujący: uczniowie zwiedzili miedzy innymi Miasto Kultury i Sztuki, w którym znajduje się największe w Europie oceanarium i delfinarium, obejrzeli bardzo dokładnie „Muzeum Ognia”( chyba wszystkie eksponaty zostały sfotografowane), podziwiali Muzeum Ceramiki zlokalizowane w najpiękniejszym budynku w Walencji, odwiedzili Benidorm nazywany „Manhattanem Europy”, przepiękną Alteę, smakowali  różne rodzaje czekolady w rodzinnej fabryce czekolady Valor ,spacerowali po Starym Mieście w Walencji oraz zażywali  kąpieli    w Morzu Śródziemnym.

 

Uczniowie  biorący udział w praktykach zagranicznych uzyskują certyfikaty Europass Mobility, ECVET, zaświadczenia oraz indywidualne karty oceny praktyk.

 

Kolejnym etapem projektu będzie praktyka w Niemczech, w Lipsku skierowana da uczniów klasy II w zawodzie technik hotelarz w terminie maj/czerwiec 2016 r.

2015-11-09 | Autor: Anna Ciupka

Wstecz
...
...
...

ARCHIWUM

...
...