Festiwal Lubuskich Smaków 2015 – SPRAWOZDANIE

28 kwietnia 2015r. Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać zorganizował Festiwal Lubuskich Smaków i odbywającą się w jego ramach
III edycję Konkursu Gastronomicznego.

W tym roku tematem przewodnim było wykonanie dowolnej potrawy z wykorzystaniem surowców: polędwiczki  wieprzowej, miodu wrzosowego i warzywa sezonowego wybranego przez uczestnika oraz potrawy obowiązkowej Amuse bouche w formule Black Box.

 

Patronat nad „Festiwalem Lubuskich Smaków” objęli :

  • Wojewoda Lubuski
  • Marszałek Województwa Lubuskiego
  • Lubuski Kurator Oświaty
  • Prezydent Miasta Gorzowa Wlkp.Do zmagań konkursowych przystąpiło siedem szkół z województwa lubuskiego,wielkopolskiegodolnośląskiego i zachodniopomorskiego.

Potrawy konkursowe oceniało jury degustacyjne w składzie:​

  • Joanna Ochniak -przewodnicząca, inicjatorka fundacji Gastronomia na Obcasach, Przewodnicząca Komitetu Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni
  • Wiesław Kartasiński- szef kuchni restauracji  w Hotelu Radisson Blu w Szczecinie.
  • Krzysztof Marciniak, doradca kulinarny Akademii Kulinarnej Farutex,
  • Beata Sawicka, nauczycielka  Zespołu Szkół Ekonomicznych w Głogowie, członek jury wyłoniony drogą losowania,

oraz jury techniczne w składzie:

  • Dawid Szkudlarek-przewodniczący, nauczyciel ZSG Gorzów Wlkp. ,zwycięzca wielu konkursów gastronomicznych, ostatnio Martel 2014,
  • Bartłomiej Pawlikowski, absolwent ZSG Gorzów Wlkp., finalista wielu konkursów kulinarnych.

Po czterogodzinnych zmaganiach jury degustacyjne i techniczne wyłoniło zwycięzców:

 

  • I miejsceMaciej Pisarek , uczeń Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej – Karamać w Gorzowie Wlkp, opiekun Tomasz Nobel.
    Liczba punktów 123
  • II miejsce- Kornel Kuzański, uczeń Zespołu Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich w Kołobrzegu, opiekun Agnieszka Raducha
    Liczba punktów 122
  • III miejsce- Dominik Wieczorek, uczeń Zespołu Szkół im. Emilii Sczanieckiejw Pniewach , opiekun Wojciech Wojtkowiak
    Liczba punktów 99

Wyróżnienia:

  • Konstanty Łucki ,uczeń Powiatowego Zespołu Szkól Technicznych i Zawodowych  w Świebodzinie, opiekun Joanna Wolniewicz,
    Liczba punktów 87
  • Monika Ludwisiak, uczennica Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Jana Pawła I  w Głogowie, opiekun Joanna Chmielewska,
    Liczba punktów 84
  • Marta Rodak, uczennica  Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w  Kamieniu Małym , opiekun Kinga Tyrpa,
    Liczba punktów 71
  • Szymon Bugsalewicz , uczeń Zespołu  Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego  w Zielonej Górze ,opiekun Mateusz Halkowicz ,
    Liczba punktów 70 Nagrodą główną w konkursie był trzydniowy staż w Akademii Kulinarnej Farutex w Warszawie, połączony z wizytą w jednej z prestiżowych restauracji ,w której odbędzie się kolacja degustacyjna.

Podczas konkursu odbywały się prelekcje i  pokazy kulinarne dla zaproszonych gości, w tym uczniów gorzowskich szkól gimnazjalnych, dla opiekunów i uczniów naszej szkoły.​

  1. Pierwszą  prelekcję na temat Reneta landsberska -pochodzenie i zastosowaniepoprowadził  Jerzy Zysnarski, dziennikarz, regionalista interesujący się historią i specyfiką regionu lubuskiego. Następnie Małgorzata Zysnarska scharakteryzowała kuchnię lubuską i jej specjały.
  2. Pokazy tematem Kuchnia lubuska –  rozpoczął Michał Rejniak, szef kuchni Restauracji Dom nad Rzeką w Skwierzynie.
  3. Następnie prelekcję i pokaz kulinarny  Wykorzystanie produktów  regionalnych, dzikich ziół i roślin poprowadził Maciej Ostrowski, kucharz i doradca kulinarny, miłośnik naturalnych rozwiązań w kuchni. Fascynują go stare książki kucharskie, do których często wraca i czerpie inspiracje do nowych receptur. Praktykował w najlepszych restauracjach  w Polsce m.in  Aruana w hotelu Narvil i  La Rotisserie w hotelu Le Regina. Specjalista w dziedzinie  ryb i owoców morza.
  4. Kolejną prelekcję pod tytułem Znaczenie miodu przedstawił Józef Brzozowski właściciel Gospodarstwa Pasiecznego w Marwicach.
  5. Na zakończenie pokaz pod tytułem Lekcje smaków prowadził Patryk Dziamski,uczestnik 4 edycji programu Top Chef , menager  kuchni Kina Kulinarnego Transatlantyk 2014r., współautor książki Lekcje smaków skierowanej do szkół gastronomicznych, szef  kuchni, doradca kulinarny nastawiony na odkrywanie nowych trendów kulinarnych.W czasie trwania „Festiwalu Lubuskich Smaków” odbywały się również ciekawe wywiady prowadzone przez dziennikarkę Radia Plus –panią Agnieszkę Moskaluk, między innymi zPrezydentem Miasta Gorzowa Wlkp panem Jackiem Wójcickim oraz z Agnieszką Dymińską, tegoroczną absolwentką ZSG, laureatką ogólnopolskiego konkursu kulinarnego Gotuj lokalnie.

Wsparcia i pomocy w realizacji całego wydarzenia udzieliły:

Partnerzy konkursu:

  • Farutex
  • Firma SAS -kompleksowe wyposażenie do gastronomi
  • Dziamski Concept
  • Smolarnia Hotel i Restauracja
  • Gorzowski Rynek Hurtowy
  • Restauracja Don Giovanni
  • Restauracja Symfonia
  • Dora Metal
  • Piekarnia Szwajcarska
  • Folwark Folińscy
  • Hotel i Restauracja „Dom nad Rzeką”
  • Bonduell
  • Sieć Aptek Strywald
  • Maciej Ostrowski
  • Kitle.pl
  • Motel Pintal
  • OSiR w Gorzowie Wlkp
  • Patroni medialni
  • Radio Plus
  • Portal Papaja

Koordynatorami „Festiwalu Lubuskich Smaków” 2015 byli:

  • pani Izabela Stachowiak-nauczycielka ZSG
  • pan Paweł Salamon-nauczyciel ZSG i szef kuchni.